Βατικανό και Μουσολίνι

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 22/01/2013

Σε μια εντυπωσιακή αποκάλυψη προχωρά η βρετανική εφημερίδα Guardian, σύμφωνα με την οποία, το Βατικανό φέρεται να έχει χτίσει μια κρυφή αυτοκρατορία αξιοποιώντας εκατομμύρια που της δόθηκαν από τον Μουσολίνι.
«Λίγοι τουρίστες που περνούν από το Λονδίνο θα μπορούσαν να μαντέψουν ότι οι εγκαταστάσεις του Bulgari, τα πολυτελή κοσμηματοπωλεία στη New Bond Street, έχουν οποιαδήποτε σχέση με τον Πάπα. Ούτε η κοντινή έδρα της πλούσιας επενδυτικής τράπεζας Altium Capital…Αλλά αυτά τα συγκροτήματα γραφείων σε μια από τις πιο ακριβές συνοικίες του Λονδίνου είναι μέρος μιας μυστικής αυτοκρατορίας ακινήτων που ανήκουν στο Βατικανό» γράφει η Guardian και εξηγεί:
«Πίσω από μια κεκαλυμμένη δομή offshore εταιρείας, το διεθνές χαρτοφυλάκιο της εκκλησίας έχει δημιουργηθεί με την πάροδο των ετών, αξιοποιώντας τα μετρητά που της παρείχε αρχικά ο Μουσολίνι σε αντάλλαγμα για την παπική αναγνώριση του ιταλικού φασιστικού καθεστώτος το 1929.
Έκτοτε, η διεθνής αξία του αποθεματικού του Μουσολίνι αυξάνεται συνεχώς και σήμερα υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια στερλίνες. Το 2006, στο αποκορύφωμα της πρόσφατης φούσκας των ακινήτων, το Βατικανό ξόδεψε 15 εκατομμύρια στερλίνες εξ αυτών των κεφαλαίων για αγορές στον αριθμό 30 της πλατείας του Αγίου Ιακώβου. Άλλα ακίνητα στην Βρετανία βρίσκονται στο στο 168 της New Bond Street, και στην πόλη του Κόβεντρι. Η εταιρεία διαθέτει επίσης συγκροτήματα κατοικιών στο Παρίσι και την Ελβετία.
Το εκπληκτικό στοιχείο…είναι η προσπάθεια που έχει καταβάλει το Βατικανό προκειμένου να διατηρήσει τη μυστικότητα γύρω από τα εκατομμύρια του Μουσολίνι. Το συγκρότημα γραφείων στην πλατεία του St James είχε αγοραστεί από μια εταιρεία που ονομάζεται British Grolux Investments Ltd, η οποία κατέχει επίσης και άλλα ακίνητα στο Ηνωμένο Βασιλείο. Τα δημόσια μητρώα δεν αποκαλύπτουν την πραγματική ιδιοκτησία της εταιρείας, ούτε κάνουν οποιαδήποτε αναφορά στο Βατικανό.
Αντ 'αυτού, παραθέτουν δύο μετόχους, αμφότεροι εξέχοντες Καθολικοί τραπεζίτες: τον John Varley, της Barclays Bank και τον Robin Herbert, της τράπεζας Leopold Joseph. Επιστολές έχουν σταλεί από την Guardian σε καθένα από αυτούς ρωτώντας τους για ποιους δρουν. Δεν απαντήθηκαν. Το βρετανικό εταιρικό δίκαιο επιτρέπει στους πραγματικούς ιδιοκτήτες εταιρειών να καλύπτονται πίσω από αντιπροσώπους με αυτόν τον τρόπο», σημειώνει η εφημερίδα.