Δορυφορικά να απαντήσει η Εκκλησία στον αποκλεισμό της από την ΕΡΤ ΑΕ

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 11/04/2011

Ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον Γέροντα Παϊσιο και αποσπασματικές τηλεοπτικές μεταδόσεις των Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος, μελετά η διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ, μετά το «κόψιμο» της εκπομπής «Αρχονταρίκι» και των Θείων Λειτουργιών που τελούσε ο μητροπολίτης  Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να τεθεί και πάλι το θέμα της λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού εθνικής εμβέλειας από την Εκκλησία της Ελλάδος. Ιεράρχες μάλιστα έχουν εκφράσει την άποψη «ο τηλεοπτικός σταθμός να εκπέμπει σε πρώτη φάση δορυφορικά , ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος  της εξεύρεσης συχνότητας ».

Υπενθυμίζουμε ότι το 2000, ειδική επιτροπή υπό το μητροπολίτη κ.  Ιγνάτιο  είχε καταθέσει στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο πλήρη τεχνικοοικονομική μελέτη για την εγκατάσταση του σταθμού.

Πρόταση της επιτροπής ήταν  η ενοικίαση ωρών σε δορυφορικό πρόγραμμα ή αγορά όλου ή μέρους μικρού τηλεοπτικού σταθμού τοπικής εμβέλειας στην Αττική, ο οποίος, λόγω της άδειας που διαθέτει η Εκκλησία, θα έχει τη δυνατότητα να εκπέμπει πανελλαδικά.

Είχαν ξεκινήσει επαφές   της  επιτροπής της Εκκλησίας με τον ΟΤΕ και τη Multichoice , αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

«Η Εκκλησία μπορεί να δημιουργήσει ποιοτική τηλεόραση , αρκεί να συμφωνήσουν οι ιεράρχες», τονίζει στο “ierovima”  κληρικός.

Η Ιερά Σύνοδος  στις 5 Απριλίου απέστειλε επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ  ΑΕ κ. Λάμπη Ταγματάρχη , στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εἰς μίαν χώραν μέ συντριπτικήν πλειονοψηφίαν Ὀρθοδόξου Χριστιανικοῦ πληθυσμοῦ δέν εἶναι λογικόν, οὔτε δίκαιον, νά ἀπουσιάζῃ ἀπό τό πρόγραμμα τῶν κρατικῶν τηλεοπτικῶν διαύλων μία ἐκπομπή διαλόγου καί προβληματισμοῦ βασιζομένη εἰς τήν Ἑλληνορθόδοξον Παράδοσιν».

Η ΕΡΤ ΑΕ δεν έχει απαντήσει ακόμη,  αλλά σύμφωνα με πληροφορίες,  την Μεγάλη Εβδομάδα, ενδεχομένως να μην υπάρξει τηλεοπτική κάλυψη των Ιερών Ακολουθιών, με εξαίρεση τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο. Αλλά και αυτές οι καλύψεις , για λόγους κόστους, θα είναι αποσπασματικές.

Πάντως η ΕΤ 3 έχει έτοιμο ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωή, το έργο και τις προφητείες του Πάτερ Παΐσιου, που έχει ετοιμάσει  ο δημοσιογράφος - ειδικός σύμβουλος διοίκησης της ΕΤ3 Γιάννης Φερέτης.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φερέτης  με τη δημοσιογραφική έρευνα που έκανε στο Άγιο Όρος, όπου ο Γέρων Παΐσιος έζησε τα περισσότερα  και μέσα από μαρτυρίες άλλων μοναχών, θα κάνει γνωστές στους τηλεθεατές άγνωστες πτυχές από τη ζωή του Γέροντα. Το ντοκιμαντέρ θα μεταδίδεται κάθε μέρα τη Μεγάλη Εβδομάδα.