Αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα σχέδια του αρχιεπισκόπου

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 30/12/2012

Ναι μεν αλλά» φαίνεται πως είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη διάθεση της εκκλησιαστικής γης σε όσους θα ήθελαν να τη δουλέψουν.

Χθες η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, συντονίστρια κοινοβουλευτικού ελέγχου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Ηρώ Διώτη εξέφρασε ερωτήματα και ανησυχίες αναφορικά με το ζήτημα. 
 Συγκεκριμένα η κα Διώτη ανέφερε: «Εύλογα ερωτήματα και ανησυχίες προκαλούν οι δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου σχετικά με την πρόθεση της Εκκλησίας να παραχωρήσει για χρήση αγροτική γη», και συμπλήρωσε ότι «δεν πρέπει με πρόσχημα την κρίση να λεηλατούμε την περιουσία του ελληνικού λαού και τους φυσικούς πόρους».

Επίσης η βουλευτής τόνισε πως «Ασφαλώς δεν υπάρχει κανείς που δεν θα έβλεπε θετικά την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, που είναι μεγάλη, και που πραγματικά θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης, με την παραχώρησή της κύρια σε νέους ανέργους, ακτήμονες και μικροκληρούχους», αλλά επισήμανε  ότι υπάρχουν ζητήματα που δεν αποσαφηνίζονται και σε συνδυασμό με αναφορές στην ανάγκη αποχαρακτηρισμού εκτάσεων,προκαλούν εύλογα ερωτήματα και ανησυχίες.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να αποσαφηνισθεί σε ποιους και με ποια κριτήρια θα παραχωρηθούν εκτάσεις και ποιο θα είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να διευκρινισθεί «αν ο αποχαρακτηρισμός εκτάσεων θα αφορά και δασικές εκτάσεις, όπως για παράδειγμα στην Πάρνηθα, όπου το αίτημα για αποχαρακτηρισμό έγινε με σκοπό να δοθεί η έκταση σε επιχειρηματίες φωτοβολταϊκών συστημάτων, ο οποίος δεν έγινε μέχρι στιγμής λόγω αντιδράσεων».

«Ελπίζουμε ότι οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα είναι θετικές και η εκκλησιαστική περιουσία θα αξιοποιηθεί προς το συμφέρον του λαού και της χώρας με σεβασμό στο περιβάλλον», τονίζει τέλος η Ηρώ Διώτη. agioritikovima.gr