Αγροτικές εκτάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος στο "Υπερταμείο";

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 30/09/2018

(πηγή agrotypos.gr) Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση εκχώρησης 10.119 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥ), δηλαδή το γνωστό «Υπερταμείο». Είναι γνωστό ότι στο έλεος των ξένων funds βρίσκονται όλες οι αγροτικές εκτάσεις που υπήρχαν στο χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ. Τι θα γίνει όμως με τα αγροτεμάχια που βρίσκονται στην κυριότητα του δημοσίου και της Εκκλησίας; Θυμίζουμε ότι ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το 2013, μιλώντας σε παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, είχε ανακοινώσει ότι σκοπός της κυβέρνησής του είναι να «αξιοποιήσει την αγροτική γη που έχει κατασχεθεί από την ΑΤΕ, έχει περάσει στη δικαιοδοσία της Τράπεζας Πειραιώς, και σήμερα δεν αξιοποιείται», αλλά και τα «αγροτεμάχια που βρίσκονται στην κυριότητα του δημοσίου και της Εκκλησίας». Αν συμβεί αυτό θα αλλάξει εντελώς ο «χάρτης» της αγροτικής παραγωγής στην χώρα μας. Και ερωτήματα υπάρχουν αν μετά ακολουθήσουν ιδιωτικοποιήσεις των ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ που έχουν μεγάλα χρέη. Απορίες δημιουργεί το γεγονός πως μέσα σε διάστημα μόνο λίγων ημερών υπουργός και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πέρασαν τις πύλες της Αρχιεπισκοπής και συναντήθηκαν με τον κ. Ιερώνυμο.


Την περασμένη Παρασκευή (21/9) η εκκλησιαστική περιουσία ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν ο Αρχιεπίσκοπος και ο υπουργός κ. Σταύρος Αραχωβίτης. Μάλιστα ο υπουργός μετά την συνάντηση δήλωσε πως «δρομολογήσαμε το επόμενο βήμα με σκοπό την προάσπιση της περιουσίας της Εκκλησίας, αλλά και την ανάδειξη της ως Πυλώνα συνοχής». Ο Αρχιεπίσκοπος υπογραμμίζοντας ότι έχει ασχοληθεί με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, την ιστορία και τα προβλήματα της, τόνισε ότι «αναζητούμε πάντοτε να ακουμπήσουμε κάπου από πλευράς πολιτείας, ώστε αυτά τα προβλήματα να βρουν λύση»

Ακολούθησε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου η οποία επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο την Τετάρτη (26/9). Η υφυπουργός ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συνεργασία και καλή σχέση με την Εκκλησία. Στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου τιμούμε τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα της Ορθοδοξίας. Και σίγουρα θα έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία στα θέματα που αφορούν στην Εκκλησία». Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε την κ. Τελιγιορίδου για την επίσκεψη και μίλησε για την καλή συνεργασία που είχαν στο παρελθόν. Επεσήμανε, επίσης, ότι «τα θέματα που έχετε να αντιμετωπίσετε είναι καθημερινά και υπάρχει ένα ευρύ πεδίο που μπορούμε να συνεργαστούμε και υπάρχει καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές».

Υπενθυμίζεται πως και κατά το παρελθόν ο Αρχιεπίσκοπος είχε προσφέρει την εκκλησιαστική γη σε άνεργους που θα ήθελαν να την αξιοποιήσουν αγροτικά πλην όμως δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Είχαν γίνει και προεργασίες από τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αλλά και στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η συνολική έκταση της εκκλησιαστικής περιουσίας φτάνει τα 1.300.000 στρέμματα. Από αυτά, 732.000 είναι βοσκότοποι, 367.000 δασικές εκτάσεις και 189.000 γεωργικές.