Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων για την εκπομπή «Ανέσπερον Φως»

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 13/11/2012

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριος, παρέστη την περασμένη Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012, σε ειδική εκδήλωση για τον πρώτο χρόνο προβολής της Εκκλησιαστικής Εκπομπής «Ανέσπερον Φως» της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων, η οποία προβάλλεται από το Hellenic TV του Λονδίνου, αλλά και μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο www.anesperonfos.co.uk. Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει ο Πρεσβύτερος Σάββας-Δαυίδ Βασιλειάδης, Εφημέριος στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο.

Κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην έναρξη της εκδήλωσης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην μεγάλη σημασία του εθελοντικού έργου και γενικότερα της διακονίας με ζήλο, από την πλευρά του Ιερού Κλήρου.

 

Υπογράμμισε τη σημασία της σκληρής δουλειάς που απαιτείται αν ο στόχος είναι πάντα η ουσιαστική προσφορά. Διέκρινε την επιτυχία της εκπομπής και συνεχάρη τους υπευθύνους.

Το «Ανέσπερον Φως», με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου, Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγορίου, ξεκίνησε να προβάλλεται από την Ελληνική Τηλεόραση του Λονδίνου το Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011 και συνεχίζει να προβάλλεται, ένα έτος μέχρι σήμερα, κάθε Σάββατο απόγευμα στις 19.30, στη θέση της Εκκλησιαστικής Εκπομπής Αύριο είναι Κυριακή, την οποία παρουσίασε επί είκοσι χρόνια με ιδιαίτερη επιτυχία, αγάπη και μεράκι, όπως άλλωστε κάθε διακονία που προσφέρει, ο Πρωτοπρεσβύτερος Ιωσήφ Παλιούρας, Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Δώδεκα Αποστόλων και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής.

Με έναν αριθμό 53 εκπομπών έως σήμερα, χωρίς να υπάρξει ούτε ένα Σάββατο που να μην έχει προβληθεί, αποτελεί μια σταθερή, συνεπή και σοβαρή Εκκλησιαστική Εκπομπή, μόνιμη συντρόφια όσων την παρακολουθούν από Αγγλία, Ελλάδα, Κύπρο, Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία.

Η εκπομπή «Ανέσπερον Φως» έχει έως τώρα διαπραγματευτεί και θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται ενδιαφέροντα θεολογικά ζητήματα, σε απλή γλώσσα, ώστε να γίνονται κατανοητά και ευχάριστα στον τηλεθεατή.

Το «Ανέσπερον Φως» αγγίζει, συν τοις άλλοις, και θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος που άπτονται της προαγωγής της πνευματικής και ψυχικής υγείας, της δημιουργικότητας, της τέχνης, της παιδείας, της βυζαντινής μουσικής, και της αγιογραφίας. Υπήρξαν και θα υπάρξουν καλεσμένοι από τον χώρο της Εκκλησίας και όχι μόνο, επιστήμονες θεολόγοι, ιατροί, και επιστήμονες άλλων συναφών κοινωνικών επιστημών, καθώς και καθηγητές βυζαντινής μουσικής, αγιογραφίας, και άλλοι άνθρωποι των τεχνών.

Η εκπομπή έχει σαν σκηνικό την διάσωση του Αποστόλου Πέτρου από τον Χριστό, όταν εκείνος άρχισε να καταποντίζεται στα αγριεμένα νερά. Πρόκειται για μία Αγιογραφία σε καμβά, την οποία φιλοτέχνησε επί τούτου, με απαράμιλλη δεξιοτεχνία, και προσέφερε δωρεάν, ο αγιογράφος της παροικίας κ. Ελευθέριος Φουλίδης.

Για το Ανέσπερον Φως έχει δημιουργηθεί, όπως προαναφέρθηκε, ειδική ιστοσελίδα (www.anesperonfos.co.uk), η οποία φιλοξενεί την εκπομπή σε μαγνητοσκοπημένα βίντεο, για τους εντός και εκτός Λονδίνου φίλους της και για όσους επιθυμούν να την δουν μετά την προβολή της ή όσους ομογενείς δεν έχουν συνδεθεί ακόμη με το HellenicTV (www.hellenictv.net).

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί πως περιλαμβάνει και ειδική φόρμα την οποία μπορούν οι επισκέπτες να συμπληρώνουν και να στέλνουν τις ιδέες τους και τις προτάσεις τους για τα θέματα της εκπομπής.

Στην εκδήλωση, συν τοις άλλοις, αποδόθηκαν ευχαριστήριες πλακέτες στους ανθρώπους που με χαρά και προθυμία πήραν μέρος στην εκπομπή ως προσκεκλημένοι ομιλητές, κατά την πρώτη της σεζόν, από τον Νοέμβριο του 2011 έως και σήμερα. Την απονομή αυτών των ευχαριστηρίων πλακετών, έκανε η Σύμβουλος Εκπαίδευσης της Ελλάδος κα Βαρβάρα Καμπουρίδου, η οποία και εκπροσωπούσε τον Εξωχότατο Πρέσβυ της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Μπίκα.

Κατόπιν, οι συντελεστές της εκπομπής, απέδωσαν ευχαριστήριες περγαμηνές με την ρήση του Κλεοβούλου του Ροδίου (ή Λινδίου) “Εὐποιΐας, ἧς ἔτυχες, μνημόνευε”, στους ανθρώπους εκείνους που χωρίς την στήριξή τους, δεν θα υπήρχε ούτε η εκπομπή, αλλά ούτε και η εν λόγω εκδήλωση. Για την απονομή αυτών των περγαμηνών προσήλθε στο βήμα ο Εξοχώτατος Γενικός Πρόξενος της Κύπρου, κ. Γιώργος Γεωργίου.

Οι άνθρωποι που παρέλαβαν την Ευχαριστήριο Περγαμηνή ήταν φυσικά ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων κ. Γρηγόριος ο οποίος ήταν ο εμπνευστής και κηδεμόνας της Εκπομπής, ο κ. Παναγιώτης Δημητρίου και το γραφείο του, Demetriou & English Funeral Services, που έχει στηρίξει τον τηλεοπτικό σταθμό Λονδίνου HellenicTV στην προσπάθειά του να προβάλλει την εκπομπή «Ανέσπερον Φως», αδιάκοπα, με κάθε μέσο, προς όλον τον κόσμο. Συν τοις άλλοις, ο κ. Δημητρίου ήταν και ο χορηγός της δεξίωσης που ακολούθησε μετά την εκδήλωση, αλλά και των αναμνηστικών πλακετών που απονεμήθηκαν στους ομιλητές. Ο κ. Παναγιώτης Δημητρίου αποτελεί έναν αφανή ήρωα και ευεργέτη για όλη την Παροικία.

Στη συνέχεια, βραβεύθηκε ο σπουδαίος Αγιογράφος κ. Ελευθέριος Φουλίδης, ο οποίος είχε την καλοσύνη, στο δύσκολο ξεκίνημα της εκπομπής, να σχεδιάσει με το απαράμιλλο ταλέντο του και να χαρίσει στην εκπομπή, την υπέροχη εικόνα που αποτελεί το μόνιμο φόντο της εκπομπής.

Ακολούθησε η απόδοση ευχαριστηρίου περγαμηνής στον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τις κάμερες και φροντίζει για την τεχνική παραγωγή της εκπομπής, με το μοντάζ και το φίλμινγκ και όλα τα απαραίτητα, μέχρι να φθάσει στην τελική της μορφή. Πρόκειται για τον κ. Γεώργιο Λίγγο.

Η επιτροπή για την απονομή ευχαριστηρίων δεν παρέλειψε άλλον έναν αφανή ευεργέτη, όχι μόνο για την εκπομπή «Ανέσπερον Φως», αλλά και για άλλες δραστηριότητες της Αρχιεπισκοπής. Πρόκειται για τον δίδυμο αδελφό του επιμελητή και παρουσιαστή της εκπομπής, τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρεσβύτερο Παύλο Γρηγορίου, εφημέριο του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού, Βόρειου Λονδίνου, ο οποίος, όχι μόνο δημιούργησε απολύτως αφιλοκερδώς μια πολύ απαιτητική ιστοσελίδα για την εκπομπή “Ανέσπερον Φως”, αλλά ανανεώνει και κάθε εβδομάδα το περιεχόμενό της, προσθέτοντας τις νέες εκπομπές. Ομοίως πράττει και με τις Εκκλησιαστικές ραδιοφωνικές εκπομπές της Αρχιεπισκοπής, που εκπέμπονται από την συχνότητα του Ελληνικού Ραδιοφωνικού Σταθμού του Λονδίνου LGR, οι οποίες, και αυτές, αναρτώνται ακατάπαυστα, στην ειδική ιστοσελίδα που επίσης δημιούργησε ο ίδιος εξ αρχής (www.churchvoice.co.uk).

Κατά την έναρξη αυτής της εκδήλωσης, αλλά και στη λήξη αυτής, μέλη της Χορωδίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, εκπροσωπούμενης από τον Πρωτοψάλτη κ. Αλέξανδρο Προκοπίου, έψαλλαν ύμνους σχετικούς με την εκδήλωση. Για αυτό, βραβέυθηκαν  για την προθυμία τους να βρίσκονται στην εκδήλωση και να την ομορφύνουν τόσο πολύ με τις αγγελικές τους φωνές.

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ συνοδευόμενο από ζεστό χειροκρότημα, έλαβε ο Οργανισμός Ελληνοκυπρίων Γυναικών που φιλοξένησε την εκδήλωση στους χώρους της. Η Οργάνωση Ελληνοκυπρίων Γυναικών ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια με σκοπό να καλύψει τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανάγκες κυρίως Ελληνοκυπρίων γυναικών που είχαν εγκατασταθεί στο Χάρινγκεϊ του Λονδίνου, κατά τη μεταπολεμική περίοδο.

Για τα ποσοστά τηλεθέασης εντός Λονδίνου και Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και μέσω των διαδικτυακών προβολών σε όλον τον κόσμο, καθώς και την προσπάθεια αυτή συνολικά, μίλησε ο κ. Γιάννης Ιωάννου, Δημοσιογράφος και Παραγωγός, του Hellenic TV, αλλά και του Ελληνικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Λονδίνου, LGR.

Οι υπεύθυνοι της Εκπομπής ζήτησαν από τους παριστάμενους αλλά και από το διαδικτυακό κοινό της εκπομπής «Ανέσπερον Φως», να κάνουν τις προτάσεις τους, μέσα από την ιστοσελίδα, για την ενίσχυση της θεματολογίας, με γνώμονα, όχι μόνο θεολογικά και εκκλησιαστικά ζητήματα, αλλά και τα αντικείμενα κοινωνικο-ανθρωπολογικών κλάδων όπως είναι η παιδεία, ο ελληνισμός και η παράδοση, ώστε να διανθιστεί η εκπομπή και να συνεχίσει έτσι το εθελοντικό έργο αυτό, με το οποίο έχει μπει σε εκατοντάδες σπίτια ο Θεολογικός λόγος, και η Κοινωνική και Εκκλησιαστική θεματική.

 

Εκ της Αρχιεπισκοπής