Η Ρεπούση ζητεί κατάργηση των Εθνικών Επετείων!

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 30/10/2012

Η βουλευτής των 1.670 ψήφων (επί συνόλου του εκλογικού σώματος της Α Πειραιά 203.802), η Μαρία Ρεπούση της ΔΗΜΑΡ, επανέρχεται στο προσκήνιο προκαλώντας και πάλι με αντεθνικές δηλώσεις.
Συνεπέστατη, με τις αρχές της η κ. Ρεπούση, εισηγείται μια ακόμη καινοτομία, την κατάργηση του εορτασμού επετείων, με τον τρόπο που γίνονται μέχρι σήμερα και την αντικατάσταση τους με κάτι άλλο που δεν αποκαλύπτει.
 " Αναπαραστάσεις όπως, αυτή της Εξόδου του Μεσολογγίου, η ανατίναξη της Αρμάτας στις Σπέτσες, η αναπαράσταση στο Κούγκι, οι εκδηλώσεις για το Λάβαρο της Αγίας Λαύρας αποτελούν «εθνικιστικά κιτς» και δεν προσφέρουν τίποτα, απλά αναπαράγουν την εθνικιστική έξαρση, επαναλαμβάνονται συνεχώς και δεν γίνεται κανένας ιστορικός στοχασμός», υποστηρίζει η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, υπεύθυνη του τομέα Παιδείας και Έρευνα του κόμματος.
Άμεση ήταν σε πρώτη φάση η αντίδραση του δημάρχου της ιστορικής πόλης του Μεσολογγίου Παναγιώτη Κατσούλη. "Γιατί κ. Ρεπούση να μη καταργηθεί και η Ελλάδα ως ιδιαίτερη εθνική οντότητα, καθώς και ό,τι την "αναπαριστά" ως ζώσα παράδοση και ιστορικό δρώμενο, αφού όλα κατ' εσάς είναι "εθνικιστικά κιτς" που αναπαράγουν την "εθνικιστική έξαρση"" διερωτάται ο δήμαρχος. Προσθέτει δε πως "είναι προφανές ότι η κ. Ρεπούση έχει επιλέξει να βρίσκετε στην επικαιρότητα μέσω προκλητικών και ανιστόρητων δηλώσεων. «Ντροπή σας κ. Ρεπούση», καταλήγει ο κ. Κατσούλης και κλείνοντας απευθύνεται στον κ. Κουβέλη τονίζοντας: «Γνωρίζοντας τις απόψεις σας για τα εθνικά ζητήματα, καθώς και την ιδιαίτερη ευαισθησία σας για τον τόπο μας και το μεγαλείο της ηρωικής Εξόδου των ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ, μαζέψτε την».
Όλοι θυμόμαστε βέβαια τον «συνωστισμό» των καταδιωκόμενων Ελλήνων στην αποβάθρα της Σμύρνης το 1922, μια «εναλλακτική» θεώρηση που απευθύνθηκε μάλιστα στους μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού μέσω του βιβλίου της Ιστορίας. Αν και η κ. Ρεπούση είχε χαρακτηρίσει τότε τον «συνωστισμό», ως «ατυχή έκφραση», στα χρόνια που ακολούθησαν δεν παρέλειψε να τονίζει την ανάγκη για μια «πιο σύγχρονη ματιά» στην Ιστορία.
Πάντως η κυβερνητική βουλευτής είχε παρευρεθεί φέτος το καλοκαίρι στις Σπέτσες στην εκδήλωση της ανατίναξης της Αρμάτας και από τη θέση των επισήμων είχε παρακολουθήσει αυτό που όλοι οι Σπετσιώτες παρακολουθούν με σεβασμό στην Ιστορία, κάθε χρόνο. Βέβαια τότε είχε γιουχαϊστεί από παρευρισκομένους και αυτό γιατί το λαϊκό ένστικτο είναι αλάθητο.

Espresso-Κώστας Ζαφειρίου