Εθνικό Συνέδριο για τη θρησκευτική παιδεία στη Βουλγαρία

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 03/10/2012

Το Α΄Εθνικό Συνέδριο για τη θρησκευτική παιδεία υπό τον τίτλο «Η πνευματική και ηθική διαπαιδαγώγηση της μαθητιώσης νεολαίας στη σύγχρονη Βουλγαρία»,  διεξάχθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Βουλγαρίας μεταξύ 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2012 στις πόλεις Πλόβντιφ και Χισάργια της Βουλγαρίας.

Τους συνέδρους και προσκεκλημένους προσφώνησαν οι Ιεράρχες της Βουλγαρικής Εκκλησίας καθώς και η Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κα. Μ. Πόπωβα.

Στο συνέδριο παρέστησαν μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Βουλγαρίας: οι Μητροπολίτες Βελίκογιε Τύρνοβο Γρηγόριος και Στάρα Ζαγκόρα Γαλακτίων καθώς και ο Επίσκοπος Στομπίου Ναούμ, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Εκκλησίας, κα ο Επίσκοπος Ζνεπόλεως Ιωάννης, βοηθός της Ιεράς Μητροπόλεως Σοφίας.

Σημειωτέον ότι στην εκδήλωση σμμετείχαν πολυάριθμοι προσκεκλημένοι ειδικοί στα θέματα θρησκευτικής παιδείας από τα Πατριαρχεία Μόσχας, Σερβίας, Ρουμανίας καθώς και από την Εκκλησία της Ελλάδος, εκπροσωπούμενη από τον Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννη.

Το Πατριαρχείο Μόσχας εκπροσωπήθηκε από τον Ηγούμενο Φίλιππο Βασίλτσεφ, Προϊστάμενο του Μετοχείου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας στη Σόφια και τον κ. Γ. Ντεμίντωφ, Υπεύθυνο του Τομέα διδασκαλίας των αρχών του Ορθοδόξου πολιτισμού του Συνοδικού Τμήματος Θρησκευτικής Παιδείας και Κατήχησης, ο οποίος στις 29 Σεπτεμβρίου παρουσίασε την ομιλία του υπό τον τίτλο «Πορίσματα και προοπτικές εγκρίσεως του μαθήματος «Αρχές των θρησκευτικών πολιτισμών και της κοσμικής ηθικής».