Η Παναγία η Οξυλιθιώτισσα

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 27/12/2017

Την  25η Μαρτίου, ημέρα της διπλής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της εθνικής επετείου, πανηγυρίζει η «Παναγία η Οξυλιθιώτισσα», ο μοναδικός πιθανότατα ναός στην Ελλάδα που είναι “σκαρφαλωμένος” πάνω σε ηφαίστειο. Από εκεί, από τις πλαγιές του σβηστού πλέον ηφαιστείου του Οξυλίθου, η Παναγιά και οι προσκυνητές της αγναντεύουν τη θάλασσα που απλώνεται μπροστά από το χωριό Οξύλιθος.

Ο Οξύλιθος πήρε την ονομασία του από τις λέξεις «Οξύς-Λίθος», δηλαδή από τη μυτερή πέτρα που υπάρχει στην κορυφή του Οξυλίθου, του σβηστού ηφαιστείου που δεσπόζει στην ευρύτερη περιοχή. Εκεί, πάνω στις πλαγιές του, πριν 200 χρόνια οι ευλαβείς κάτοικοι του χωριού, κουβαλώντας τις πέτρες με τα χέρια, ανέγειραν τη γραφική Εκκλησία της «Παναγίας της Οξυλιθιώτισσας». Για να τους προστατεύει η Αρχοντοπαναγιά και να “αγκαλιάζει” τη στεριά και τη θάλασσα που απλώνεται μπροστά στο ναό Της.

Κάπου εκεί στα σπήλαια του ηφαιστείου, βρήκε προσωρινό καταφύγιο και ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης όταν ασκήτεψε απέναντι στη νήσο «Σκυροπούλα» και έγραψε και το περίφημο βιβλίο: «Συμβουλευτικό εγχειρίδιο ή Περί φυλακής των πέντε αισθήσεων» προς τον τότε Επίσκοπο Ευρίπου (Χαλκίδος) Ιερόθεο και εξάδελφό του.

Εκεί, στην Αγία Τράπεζα της ταπεινής εκκλησίας λειτουργούσε συχνά και ο Άγιος Νεκτάριος, ως Ιεροκήρυκας της Καρυστίας.

Εκεί βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα των Αγίων Ιωακείμ και Άννας, σε μια “ΣΠΑΝΙΑ” μορφή τεχνοτροπίας και αγιογράφησης. Η Παναγία εικονίζεται να αγκαλιάζει με τρυφεράδα και με τα δυο της χεράκια τον Πατέρα της και η Αγία Άννα με απλωμένα τα δυο της χέρια να παρακαλάει τον Άγιο Ιωακείμ να της δώσει το παιδί της.


Το σημαντικότερο όλων βέβαια είναι ότι στην εικόνα της Παναγιάς, στον ταπεινό αυτό ναό της, χιλιάδες πιστοί ευλαβικά προσκύνησαν, άναψαν ένα κερί, προσευχήθηκαν σιωπηλά, έχυσαν ένα δάκρυ, ζήτησαν τη μεσιτεία της, την προστασία και τη βοήθεια της Κυρίας Θεοτόκου…

Η "Παναγία Οξυλιθιώτισσα" στο ηφαίστειο Οξυλίθου Ευβοίας... Φωτογραφία: Αντώνης Μπόγρης