Επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου «Το Αρκάδι» ο Βαρθολομαίος

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/09/2012

Χαράς Ευαγγέλια στην πατρώα  γη ,το Ρέθυμνο Κρήτης. Συνηγέρθη  των πιστών το σύστημα , ο ιερός κλήρος , μονάζοντες και λαός , υποδεξάμενοι τον Υπατον  Αρχιερέα , αφικνούμενο μετά της τιμίας και ιερας συνοδείας Αυτού  και γεμάτοι από χαρά και με καρδιά πάλλουσα από αγάπη αποδώσαμε την οφειλόμενη τιμή στο Πατέρα της από Βυζαντίδος Πόλεως , ερχόμενο μεταφέροντας τα δώρα της από Θεού ευλογίας.

Εντός του Καθολικού της Πατριαρχικής & Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής Αρκαδίου , την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος  των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής κος Γεώργιος Βλατάκης  υποδέχθηκε  την Α.Θ.Π. μαζί με πλήθος κόσμου  και μετά το τέλος της δοξολογίας προσφωνών προέβη στην αναγόρευση Αυτής σε Επίτιμο Πρόεδρο του ιστορικού συλλόγου των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ».

Μεγάλη όντως η χαρά και υψηλή η τιμή αυτή , την οποία περιεποιήσατο στο σύλλογο μας η Θεοτίμητος Κορυφή . Μία σημαντική ιστορική στιγμή για τον Σύλλογο των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής  «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»  και μια τιμητική επιβράβευση των κόπων και της προσφοράς του συλλόγου προς το Ρεθυμνο, αποτέλεσε η τελετή της αναγόρευσης  του Οικουμενικού ημων Πατριάρχου, σε επίτιμο πρόεδρο. 

Περιστοιχισμένος ο πρόεδρος από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ,αλλά και από πλήθος Ρεθεμνιωτών  ,οι οποίοι αθρόως μετέβησαν στην  Ιερα Μονή Αρκαδίου , προσφωνών  μεταξύ άλλων ειπε τα εξής: 

«Χαίροις άνθος αναδύον σμυρναλόης θυσίας

Χαιροις κλιμαξ ο συνδεων χαρμονήν των πατρίδων

Χαίροις  της προσευχής των Ρεθυμνίων  το περιεχόμενον

Χαίροις ον εθεμελίωσας των οικολόγων το τρόπαιον»

 

Παναγιώτατε  Αρχιεπίσκοπε Κωνσταντινουπόλεως , Νέας  Ρώμης και Οικουμενικέ Πατριάρχα κ. κ. Βαρθολομαίε

Εν πνευματική χαρά , βαθυτάτη συγκινήσει και ανυποκρίτω αγάπη ο απόδημος λαός του ιστορικού συλλόγου  των εν Αττικη Ρεθυμνίων  “ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ “, δι εμού του ταπεινού ως προέδρου , υποδέχεται εν τη παλαιφάτω  ιστορικη Μονή Αρκαδίου  , την αγιασθείσαν δια των ιδρώτων και των αιμάτων τόσον αγίων και ηρωικών αυτής τέκνων,την πάνσεπτον Κορυφήν της Ορθοδοξίας , το πάντιμον όνομα της Ανατολής και καύχημα του γένους ,τον οφθαλμό  και υποφήτη της εν Βυζαντίω και πάσης υπ’ ουρανόν Ορθοδοξίας  , Παναγιώτατον Οικουμενικόν Πατριάρχην  κυριον κυριον Βαρθολομαίον Α΄,τον γλυκύν  ελπιδοφόρον άγγελον τον σήμερον ευκλεώς και ευσθενώς πατριαρχεύων, τον πολύσπλαχνο πατέρα , τον κήρυκα της αγάπης και τον φύλακα της ευσταθείας των αγίων του Θεού Εκκλησιών.

Πώς να περιγράψω τα αισθήματα τα οποία διακατέχουν την καρδία μου την στιγμή ταύτη, Είναι αδύνατον, Παναγιώτατε, να μην ξεχειλίζη η καρδία μας από θαυμασμό δι᾿ όσα Υμείς, και δι᾿ Υμών το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, κατώρθωσε κατά τας τελευταίας δύο δεκαετίας, προς δόξαν του εν Τριάδι Θεού, επ᾿ αγαθώ του ανθρώπου

Δοξολογίας  μόνον λόγοι του αγίου ονόματος του Θεού αναβαίνουν εις την καρδίαν μου , λόγοι ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης  τώρα που αντικρύζω το σεπτόν πρόσωπον του Πατρός και Πατριάρχου  , προσκυνητού ημων Αυθέντου και Δεσπότου .

Η αγιωτόκος και ηρωωτόκος νήσος Κρήτη , υπο την στοργικήν αγκάλην και μέριμναν του Αποστολικού και Πατριαρχικού Οικουμενικού θρόνου ούσα , σεμνύνεται , ο ψηλορείτης  υποκλίνεται , οι χρυσαετοί  των κρητικών φαραγγιών χαμηλώνουν  το πέταγμα τους , το ιστορικό Αρκάδι   φλέγεται από  αγάπη , η κρητική λύρα συνοδεύει τα βήματα σας ενώ από βορρά εως το νότο και από την ανατολή εως τη δύση σκιρτά & αγάλλεται το κρητικό πέλαγος

Είναι αλήθεια ότι ως αρχήν πρέπει να εχωμεν πάντοτε τη στήριξιν του θεσμού ήτοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου.  Δύνανται όμως οι θεσμοί να επιβιώνουν και να αναπτύσσωνται ανευ προσώπων ;  Τις δε μείζων χαρά και ευφροσύνη της του οράν τα τέκνα τον Πατέρα εν μέσω αυτών; Τις μείζων ασφάλεια τω ποιμνιώ του εχειν τον Αρχιποίμενα;

Άλλωστε η ψυχή ημών έκπαλαι είναι στραμμένη προς το ιερόν Φανάριον, αφού οραματιζόμεθα την Βασιλίδα των πόλεων , ήτις ίσταται χάριτι θεία δια την επιβίωσιν του Γένους ημών.  Αυτήν την οικουμενικήν Πόλιν φιλούμεν , την προκαθημένην Πόλιν της Ευρώπης κατά τον Αγιον Γρηγόριον τον θεολόγον την ηγιασμένην από οικουμενικάς συνόδους , από αγίους μάρτυρας , πατέρας και διδασκάλους .

Ιδού εν τω μέσω ημών ο φέρων ου μόνον επι του στήθους αλλά και επι των ώμων τον Τίμιον Σταυρόν των του Χριστού πενήτων. , εν καρτερια και υπομονή πολλή. Ο μεταφέρων ως λυχνία φαεινή το ανέσπερον φως της ορθοδόξου πίστης διδάσκων το ιεροπρεπές εκ Φαναρίου ήθος της ευαγγελικής αρχοντιάς , της συνέσεως , της απλότητος και σεμνότητος.

Η κορυφή του όρους Ψηλορείτη υψούται  σήμερον με την κορυφή της Ορθοδοξίας   , ινα αποδώσει τιμάς στην Πατριαρχικη παρουσίαν

Ο Σύλλογος μας ο οποίος φέρει το βαρύγδουπο όνομα της Μονής Αρκαδίου θέλει να διατηρήσει αναλλοίωτες τις πνευματικές προγονικές ηθικές αξίες , να περιφρουρήσει την ιερή εθνική μνήμη γεγονότων και προσώπων που σημάδεψαν τη πορεία του έθνους και να προχωρήσει σε ένα δυναμικό παρόν και ένα καλύτερο μέλλον. Δεν αποτελεί ιστορία μόνο το παρελθόν του Αρκαδίου . Ιστορία γράφουνε σήμερα και τα αγιασμένα χώματα με το να αναλύουν το παρόν και να θεμελιώνουν το μέλλον..  Το Αρκάδι έχει στο συλλογικό του υποσυνείδητο εφόδια από παλιούς καιρούς. Το γονίδιο τους περικλείει ανδρεία – προσφορά – αγώνα. Το γονίδιο του είναι Χριστός και Ελλάδα. ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΝ.

Το ενδιαφέρον ημων και αι προτάσεις Σας διά θέματα σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας και των ανθρωπίνων διακαιωμάτων, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, της ειρήνης των θρησκειών και των πολιτισμών, απηχούν  ευρύτατα ανα τον κόσμον.

Είμεθα λοιπόν ευτυχείς και εγκαυχώμεθα δια τον Πατριάρχην μας , τον Ανταίον της Ορθοδοξίας ,άπαντες  και ο ευσεβής λαός της ιστορικής πόλεως του Ρεθύμνου  σεμνύνεται Παναγιώτατε Δέσποτα δια την μεγαλην και ιστορικήν στιγμήν της επισκέψεως σας . Ο δε ιστορικός σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνιων της Αττικης  «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»  ως έναν και αδιαίρετον με το ποίμνιον της θεοσώστου Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου  , υπό τας ευλογίας  του Ιερωτάτου οτρηρού εργάτου του Ευαγγελίου , Ποιμενάρχου μας κου Ευγενίου  ,διατηρών  ιδιαίτερους υικούς δεσμούς  με την σεπτήν κορυφήν της ορθοδοξίας , αφού προ δύο ΄ετών  σας επεσκέφθην  στο φανάρι την ημέρα του Ακαθίστου υμνου και σας απένειμε το μετάλλιο των 80 ετων του από ιδρυσεως του  

Αδιαλείπτως  σας εχομαι στις προσευχές μας με την αέναη ευχή να ανοίξει άμεσα η θεολογική Σχολή της Χάλκης , πόθος διακαής  ενώ ελπίζομεν ότι  η Παναγία των Μυριοκεφάλων με τη μεσιτεία των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων μας θα μας  εισακούσουν.

Κατακλείων το άναρθρον τούτο εκχείλισμα της ζεούσης καρδίας μου , εκφράζω  τας απείρους ευχαριστίας  δια την αποδοχήν Σας  στην αίτηση μας  δείγμα ιδιαίτερης αγάπης προς υμας αφου ουδέποτε  μας αρνηθήκατε το οτιδήποτε.

Εις αγαθήν ανάμνησιν της εν Ρεθύμνω  ευλογητής επισκέψεως υμων Δεχτείτε παρακαλούμεν την ομόφωνη απόφαση εμού προσωπικώς ως πρόεδρου και εισηγητού αλλά και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου των αποδήμων Ρεθυμνιων Αττικής ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ  , της αναγόρευσης σας σε επίτιμο πρόεδρο του Συλλόγου μας σε ένδειξη βαθυτάτου σεβασμού , χρέους και υιικής αγάπης για όσα προς το γένος πολυτίμως προσφέρετε και δη κατά τα είκοσι έτη ευκλεούς και αγλαοκάρπου Πατριαρχείας.

Τιμιωτάτη της Ορθοδοξίας Κεφαλή , η ής εκπρόσωποι ήλθομεν  του ιστορικού συλλόγου των εν Αττική Ρεθυμνίων , την ημετέραν αφοσίωσιν πιστούμενοι, έγνωμεν εγχειρίσαι  το μετάλλιον τούτο . καθώς και την ιερά ταύτην εικόνα  με τους προστάτας Αγίους Τέσσερας Νεομαρτυρας διασώζουσα μορφή , φέροντες το επώνυμον  Βλατάκηδες, τεκμήριον σμικρότατον αφοσιώσεως , πολλής υιικής αγάπης και πάνυ πολλού σεβασμού. Γένοιτο ημιν τούτο , Παναγιώτατε Δέσποτα .

Τελειώνοντας την προσφώνηση του ο κ. Γ. Βλατάκης  προσέφερε στην ΑΘΠ το χρυσούν μετάλλιο που φέρει από τη μία όψη τους Αγ. Τεσσαρας Μάρτυρας και από την άλλη όψη την Ιερα Μονη Αρκαδίου, καθώς και βελούδινη κασετίνα φέρουσα χρυσή εικόνα των Αγιων Τεσσάρων Μαρτύρων που είναι προστάτες του Συλλόγου και του Ρεθύμνου και περίτεχνο πάπυρο με το ψήφισμα του ΔΣ. Τα προσφερόμενα δώρα φιλοτεχνήθηκαν από το γνωστό χρυσοχοικό οίκο του Ρεθύμνιου Μάκη Μιχαλά το γένος Μουρτζανού.

Η ΑΘΠ. ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην αντιφώνηση του ευχαρίστησε το Σύλλογο των εν Αττικη Ρεθυμνίων , για την αναγόρευση του σε επίτιμο πρόεδρο του συλλόγου ,ιδιαιτέρως δε τον πρόεδρο κο Γεώργιο Βλατάκη τονίζοντας την από παλαιά γνωριμία αλλά και την εγνωσμένη και πιστή αφοσίωση και αγάπη προς το πρόσωπο Του αλλά και προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.  Ως αντίδωρο  ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε στο πρόεδρο ένα ασημένιο δισκάριο με εγχάρακτη την εικόνα της Παναγίας της Παμμακάριστου προστάτιδα της Πόλις.