Σύρος: 26η Οκτωβρίου 1936

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 26/10/2017

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΡΟ, 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1936

   Την 26η Οκτωβρίου 1936 εορτάσθηκε στη Σύρο η μνήμη του Αγίου Δημητρίου «δια πρώτην φοράν από της Ευρέσεως της εικόνος του Αγίου και ο διά πρώτην φοράν, από της επανόδου της Α.Μ. του Βασιλέως εορτασμός της καθιερωθείσης Εθνικής Εορτής του Αγίου Δημητρίου, επί τη επετείω της εισόδου εις την Θεσσαλονίκην των Ελληνικών Στρατευμάτων, υπό τον αείμνηστον Βασιλέα ημών Στρατηλάτην Κωνσταντίνον, με συμμετοχήν ολοκλήρου του πληθυσμού της νήσου, πλέοντος εις πελάγη υπερτάτου θρησκευτικού και εθνικού ενθουσιασμού» (Εφημερίδα «ΘΑΡΡΟΣ»)

  Στη φωτογραφία, στο άνω διάζωμα της μεγαλοπρεπούς κλίμακας του Δημαρχείου Ερμουπόλεως, κατά τη διάρκεια της λιτανείας της νεωστί ευρεθείσης εικόνος του Αγίου Δημητρίου, διακρίνονται, στο μέσον, ομιλών ο Σύρου Φιλάρετος και οι προς τούτο αφιθέντες Αρχιερείς Παροναξίας Χερουβείμ και Θήρας Άνθιμος.

  Δεξιά, με τα λευκά άμφια, ο τότε Διάκονος και μετέπειτα Ιεροκήρυξ και Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Στέκας.

  Αριστερά, στο κάτω διάζωμα, τελετάρχης, ο Αρχιμ. Στυλιανός Κορνάρος, Ιεροκήρυξ Σύρου και μετέπειτα Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Στυλιανός Κορνάρος.

  Την Εικόνα του Αγίου Δημητρίου κρατούν ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Μαραθοκαμπίτης και ο Ευρέτης της Εικόνος, Ερμουπολίτης Μανούσος Πελέκης.