Τρίτος πρώην επικεφαλής της καλουμένης «Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αμερικής»

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 10/07/2012

του Αρχιμανδρίτου Σεραφείμ Δημητρίου 

 

Μετά από απαίτηση των μελών της Συνόδου του, ο Μητροπολίτης Ιωνάς πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης «αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αμερικής» υπέβαλε την Παρασκευή 6 Ιουλίου την παραίτηση του από επικεφαλής της εν Αμερική εκκλησιαστικής αυτής δικαιοδοσίας. 

Το Σάββατο 7 Ιουλίου σε τηλεδιάσκεψη των μελών της Συνόδου, στην οποία δεν συμμετείχε ο Αρχιεπίσκοπος της πόλεως του Μεξικό Αλέξιος, έγινε δεκτή η παραίτηση. Την Δευτέρα 9 Ιουλίου σε νέα σύγκληση με τηλεδιάσκεψη της Ιεραρχίας, ορίσθηκε τοποτηρητής της «Ορθοδόξου Εκκλησιάς της Αμερικής» ο εν Ντιτρόιτ Αρχιεπίσκοπος Ναθαναήλ, ενώ ο εν Νέα Υόρκη και Νέα Υερσέη επίσκοπος Μιχαήλ ορίσθηκε προσωρινός διαχειριστής των πραγμάτων της «Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αμερικής» και τέλος ο επίσκοπος Τολέδο Αλέξανδρος ορίσθηκε τοποτηρητής της Αρχιεπισκοπής Ουάσιγκτον. Στον Μητροπολίτη Ιωνά απονεμήθηκε ο τίτλος του πρώην αρχιεπίσκοπου Ουάσιγκτον και Μητροπολίτου πάσης Αμερικής και Καναδά.

 

Είναι ο τρίτος κατά σειρά επικεφαλής της Εκκλησιαστικής αυτής δικαιοδοσίας, που παραιτείται της θέσεως του και πλέον μαζί με τους Μητροπολίτες Γερμανό και Θεοδόσιο θα αποτελούν το πρωτοφανές για την εποχή μας φαινόμενο να υπάρχουν εν ζωή τρείς πρώην Αρχιεπίσκοποι Ουάσιγκτον.

 

Η εκκλησιαστική αυτή δικαιοδοσία που έχει εννέα εν ενεργεία Ιεράρχες, τρείς βοηθούς Επισκόπους και εννέα σχολάζοντες Αρχιερείς, έχει προκύψει με απόφαση της Εκκλησίας της Ρωσίας και δεν αναγνωρίζεται από το σύνολο των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και Εκκλησιών ως αυτοκέφαλη όπως και η αντίστοιχη αυτονομία της «Ορθόδοξος Εκκλησία της Ιαπωνίας».