Οι μητροπόλεις "γονατίζουν" και βάζουν λουκέτο στα Γηροκομεία τους

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 09/07/2012

(από το ιστολόγιο του μητροπολίτη Καλαβρύτων) Δεν έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την ημέρα κατά την οποία, από τη θέση αυτή, διαμηνύσαμε προς τους αγαπητούς μας αναγνώστες «Σώστε τα Γηροκομεία μας»! Η ανάρτησή μας αυτή έγινε στις 30 Μαΐου!

Ποιός θα πίστευε, ότι «πριν αλέκτορα φωνήσαι» ο λόγος μας εκείνος θα εύρισκε μια τραγική επαλήθευση; ‘Ηδη άρχισαν τα όργανα! Στο κείμενο, που ακολουθεί παρακάτω, θα διαπιστώσετε, ότι η οικονομική κρίση πλήττει πια όχι μόνο τα άτομα ή την οικογένεια,  αλλά και αυτό το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, τα εκκλησιαστικά μας Ιδρύματα.
Μπορεί βέβαια κάποια ανεύθυνα πρόσωπα, να είναι έτοιμα ευκαίρως ακαίρως για να προτείνουν πρόχειρες ή εύκολες λύσεις, όπως π.χ. «ας πουλήσει η Εκκλησία την περιουσία της για να συντηρήσει τα Γηροκομεία της», (λύση την οποία δημοσίως μας απηύθυνε προ καιρού ένας  συμπολίτης μας Μηχανικός, μόνιμος κατήγορος του Μητροπολίτη του), αλλά τέτοιες -αβασάνιστες- προτάσεις δεν λύνουν το πρόβλημα!
 
Διότι πρώτον μεν ποιος αγοράζει σήμερα ακίνητα;  Δεύτερον, τέτοιες προτάσεις δεν λύνουν το πρόβλημα άμεσα, «εδώ και τώρα», διότι από τη φύση τους είναι χρονοβόρες! Θέλουν εγκρίσεις και παρα-εγκρίσεις (είτε εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου, είτε της Περιφέρειας, είτε των Υπουργείων), θέλουν επίσης δημοπρασίες και άλλες διατυπώσεις του Νόμου, άνευ των οποίων δεν μπορούμε να εκποιήσουμε την εκκλησιαστική περιουσία. Και αν μεν ο κάθε κύριος Μηχανικός μας έλεγε: «Σεβασμιώτατε, πάρτε από εμέ μια μικρή συνδρομή, π.χ. των 100 €, διότι τόσα μπορώ,  αλλά φροντίστε, αν μπορείτε, να πουλήσετε κάτι, για να μη κλείσουν τα Γηροκομεία μας, τα οποία τόσες υπηρεσίες προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο» μια τέτοια πρόταση, σοφή ή άσοφη, θα προερχόταν από μια αγαθή προαίρεση της καρδιάς του! Δυστυχώς όμως μερικοί «φίλοι-φίδια» τότε ακριβώς έρχονται να σε πλήξουν, όταν δηλ. σε  βρίσκουν σε κατάσταση αδυναμίας! Ας χαίρωνται λοιπόν οι τέτοιοι "φίλοι" μας την κακία τους και ας βράζουν στο ζουμί τους! Εμείς με αγάπη θα τους απαντήσουμε, χρησιμοποιώντας μια παληά παροιμία, που λέγει: «στο ζητιάνο τσουρούλια (δηλ. ξεροκόμματα από ψωμί)δόστου, πόρτες μη του δείχνεις».
 ___________Έπειτα από αυτή την παρέκβαση ας ξαναγυρίσουμε στο θέμα μας. Η οικονομική κρίση οδηγεί δυστυχώς κάποιος Μητροπόλεις να κλείσουν κατ’ ανάγκην εκκλησιαστικά φιλανθρωπικά Ιδρύματα, για τη δημιουργία των οποίων τόσους κόπους και τόσες  κακουχίες έχουν υποστή οι κατά τόπους μερικοί τουλάχιστον Μητροπολίτες, ιδιαιτέρως μάλιστα όσοι διαποιμαίνουν μικρές και φτωχές  Μητροπόλεις, όπως είναι και η δική μας. Έχουμε το Αίγιο, μια πόλη των είκοσι πέντε έως τριάντα χιλιάδων (25.000-30.000) κατοίκων και εκατόν πενήντα ενορίες σε ορεινά χωριά με ελάχιστους πιστούς, προβληματικές και μη βιώσιμες κατά το πλείστον!  Αντιθέτως μία η ενορία μεγάλης πόλεως αριθμεί κάποιες χιλιάδες ενοριτών, όπως  π.χ. του ιερού Ναού «Προφήτης Ηλίας» Παγκρατίου στην Αθήνα, η οποία   αριθμεί εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ενορίτες ή όπως η ενορία του Αγίου Παντελεήμονος της οδού Αχαρνών, από την οποία –για να μη ξεχνάμε- προήρχετο ο πάλαι ποτέ και για ένα μόνο φεγγάρι διατελέσας Βοηθός μας Επίσκοπος Κερνίτσης κ Προκόπιος! Δεν μπόρεσε να προσαρμοσθή κοντά μας, δηλ. σε μια φτωχή  Μητρόπολη, όπως η δική μας με τα πολλά χωριά και τις σχετικές ζαλάδες, αλλά -έξυπνα (;) φερόμενος- απαρνήθηκε εμάς τα φτωχαδάκια για να μετατεθεί σε μια πλούσια Μητρόπολη του λεκανοπεδίου Αττικής, στη Μητρόπολη Νικαίας και Κερατσινίου!
__________Οι πρώτες, λοιπόν, θλιβερές ειδήσεις άρχισαν τώρα να πληγώνουν την καρδιά μας. Στο Γηροκομείο Αθηνών, ένα ιστορικό Κληροδότημα των Αθηνών, πασίγνωστο για την ιστορία του, τη μεγάλη προσφορά του στην κοινωνία, αλλά συγχρόνως και για την μεγάλη ακίνητη περιουσία του, άρχισε να διώχνει τους Γέροντες και τις Γερόντισσες-τροφίμους του! 
__________Το επίσης παληό καί πασίγνωστο Ίδρυμα των Αθηνων με τήν ονομασία Άσυλον Άνιάτων και αυτό πνέει τα λοίσθια! Από τις ειδήσεις των εφημερίδων πληροφορούμεθα, ότι "χωρίς φαγητό και φάρμακα έχουν αρχίσει πλέον να μένουν ανήμποροι ασθενείς, αφού κρατικός μηχανισμός αδυνατεί να πληρώσει τα αναγκαία. Από τη μία, 260 ηλικιωμένοι ασθενείς του Ασύλου Ανιάτων μένουν στον «αέρα» χωρίς σίτιση και φάρμακα, καθώς οι προμηθευτές αρνούνται την πίστωση, λόγω των υπέρογκων χρεών του ΕΟΠΥΥ......".
__________Η Ιερά Μητρόπολις Σάμου έκλεισε ήδη το Γηροκομείο της στην Ικαρία παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, τις οποίες κατέβαλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου κ. Ευσέβιος, στον οποίο από τη θέση αυτή εκφράζουμε την συμπάθειά μας!
__________Αλλά και μια άλλη μεγάλη και ιστορική Μητρόπολη, με μεγάλη ανάπτυξη του φιλανθρωπικού έργου της, η Ιερά Μητρόπολις Ηλείας, έκλεισε ήδη ένα Γηροκομείο της στο Πελόπιο, ετοιμάζεται δε να κλείσει τώρα και ένα δεύτερο στη Γαστούνη Ηλείας!  Εκφράζουμε επίσης την αμέριστη συμπάθειά μας στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό!
_________Έπειτα από τα παραπάνω το αγωνιώδες ερώτημα, το οποίο προβάλλει ενώπιόν μας,  είναι: ποιό λοιπόν θα είναι το επόμενο εκκλησιαστικό Γηροκομείο, που θα ανακοινώσει, ότι σταματάει τη λειτουργία του; 
_________Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά! Ο Θεός ας μας λυπηθεί!
Αίγιον, 9 Ιουλίου 2012
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ