Η άγνωστη σπηλιά της Παναγίτσας

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 12/09/2017

του Κώστα Ζαφειρίου

«Παλαιά υπήρχαν περιπτώσεις ασθενών που έφθαναν ασθενείς και  υποβασταζόμενοι στην σπηλιά, στο προσκύνημα της Ζωοδόχου Πηγής, προσεύχονταν στην εικόνα  και εξέρχοντο υγιείς… », είναι τα συγκλονιστικά λόγια του αρχιμανδρίτη π. Νεκταρίου Στεφανόπουλου, κληρικού της Ι.Μ.Ηλείας.

Για πρώτη φορά έρχεται στο φως της δημοσιότητας η παλαιά εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής με την θαυματουργή εικόνα που βρίσκεται στην Αγία Μαρίνα Βουπρασίας με το προσκύνημά της, μια σπηλιά που βρίσκεται σε λαγκάδι και από την οποία αναβλύζει αγίασμα.

Στη σπηλιά, στην οποία βρέθηκε η ΠΑΤΡΙΣ, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων,  βρέθηκε τυχαία  πριν από περίπου 300 χρόνια μικρή εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής, θαυματουργή όπως λένε οι κάτοικοι,  η οποία όμως χάθηκε  εδώ και περίπου 40 χρόνια.

Κάτοικοι της  περιοχής έχτισαν στο ύψωμα πάνω από την σπηλιά εκκλησία ενώ μέσα στη σπηλιά δημιούργησαν  μικρό προσκύνημα. «Πιστοί που προσκύνησαν ευλαβικά την εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής και άναψαν ένα κερί στο προσκύνημά της την σπηλιά όπου υπάρχουν εικόνες, ανέφεραν θαύματα, όπως ίαση ασθενειών» μας λένε κάτοικοι της περιοχής.

Ο βοσκός και η εικόνα της σπηλιάς

Ο κάτοικος της περιοχής κ. Ανδρέας Θεοφιλόπουλος μας μιλά για την ιστορία της σπηλιάς, για το πώς βρέθηκε η εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής της Σπηλιάς όπως χρόνια τώρα την ευλαβούνται και ονομάζουν οι κάτοικοι:  «Την σπηλιά αυτή όπως έχουμε ακούσει από τους παππούδες μας, την ανακάλυψε σε μια πλαγιά στο λαγκάδι, πριν από 300 χρόνια ένας βοσκός. Αυτός λοιπόν έβλεπε κάθε μέρα μια από τις γίδες του να επιστρέφει όλο μούσκεμα, από νερό. Κάποτε ακολούθησε τη γίδα και ανακάλυψε την σπηλιά. Μπήκε μέσα, είδε έκπληκτος  και την μικρή εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής, έκανε τον σταυρό του, πήρε την εικόνα και την πήγε στο χωριό που τότε λεγόταν Κασνέσι. Εκεί ενημέρωσε του λιγοστούς κατοίκους και  όλοι συμφώνησαν να την βάλουν στην μικρή εκκλησία του χωριού. Την άλλη μέρα το πρωΐ η εικόνα είχε εξαφανιστεί από την εκκλησία. Κάποιοι κάτοικοι πήγαν στη σπηλιά μαζί με τον βοσκό και βρήκαν την εικόνα εκεί! Την ξαναπήραν από εκεί και την πήγαν πάλι στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Όμως και πάλι η εικόνα την άλλη μέρα βρέθηκε στη σπηλιά! Τότε κατάλαβαν πως έπρεπε να αφήσουν την εικόνα στον τόπο της. Λίγους μήνες αργότερα, κάποιος από το χωριό, είδε ένα όνειρο. Φανερώθηκε η Παναγία στον ύπνο του και του είπε να φτιάξουν μια μικρή εκκλησία στο ύψωμα πάνω από τη σπηλιά. Πράγματι μετά από χρόνια οι κάτοικοι του χωριού φτιάξανε μια εκκλησία, στο ύψωμα πάνω από τη σπηλιά, αφιερωμένη στη μνήμη της Ζωοδόχου Πηγής. Θέλω να πω επίσης κ. Ζαφειρίου πως είναι πρώτη φορά που έρχεται δημοσιογράφος για ρεπορτάζ εδώ…».

 

Η Σπηλιά με το αγίασμα

«Η σπηλιά της Παναγίας μας, όπως βλέπετε βρίσκεται στην πλαγιά του λαγκαδιού.  Κάτοικοι του χωριού μας με δικά τους έξοδα έφτιαξαν πριν από μερικά χρόνια τσιμεντένιο διάδρομο που ξεκινά με σκάλες και κάγκελα από την εκκλησία μήκους περίπου 200 μέτρων για να κατεβαίνουν οι πιστοί στην σπηλιά όπου εκεί μπορούν να προσκυνήσουν  και να ανάψουν ένα κερί. Δυστυχώς  δεν υπάρχει η αρχική εικόνα που βρήκε ο βοσκός. Η εικόνα εκείνη χάθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, αρχές της δεκαετίας του 1980. Κατά καιρούς έχουν αναφερθεί θαύματα από προσκυνητές. Πιο κάτω στα είκοσι μέτρα όπως βλέπετε, από την σπηλιά στην οποία στάζει αγίασμα όπως λέει ο π. Νεκτάριος,  υπάρχει και πηγή  όπου εκεί ξαποσταίνουν οι προσκυνητές»

 

 

Η εκκλησία στο ύψωμα

«Καταρχήν οφείλω να πω ότι  πρώτη φορά γίνεται δημοσιογραφική αναφορά τόσο στην εκκλησία εδώ στο ύψωμα όσο και στο προσκύνημα στην σπηλιά. Ουδέποτε έχει βρεθεί εδώ δημοσιογράφος για ρεπορτάζ. Λοιπόν: η εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής της Σπηλιάς που βρίσκεται στην ομώνυμη εκκλησία και  έχει αγιογραφηθεί το 1940 από πολλούς πιστούς  θεωρείται θαυματουργή αφού έχουν αναφερθεί περιπτώσεις θαυμάτων όπως ίαση από ασθένειες», μας λέει ο δραστήριος επίτροπος της εκκλησίας κ Θεόδωρος Θεοφιλόπουλος και συνεχίζει: «Η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής χτίστηκε περίπου το 1840 και όπως μας είχαν πει οι παππούδες και οι γιαγιάδες, χτίστηκε πάνω σε ερείπια προφανώς παλαιότερης εκκλησίας. Ο ναός έχει υποστεί ζημιές από τον σεισμό και έχει μπει σε περιπέτειες αφού χάθηκε από τον πρώτο μηχανικό ο φάκελος και τώρα την υπόθεση παρακολουθεί άλλος μηχανικός. Ο ναός πρέπει να επισκευαστεί γιατί κινδυνεύει με κατάρρευση. Πανηγυρίζει ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής και έρχεται πολύς κόσμος όχι όμως μόνο από τις γύρω περιοχές αλλά και από ολόκληρη την Ελλάδα ενώ φέτος ήρθαν και από το εξωτερικό»

Τόπος προορισμού

Η περιοχή της Αγίας Μαρίνας από την φύση έχει προικισθεί πλουσιοπάροχα. Οι κάτοικοι δικαιολογημένα υποστηρίζουν ότι αν υπάρχει διάθεση μπορεί να αναπτυχθεί και θρησκευτικός τουρισμός.

Ο θρησκευτικός τουρισμός πηγάζει από την ανάγκη των πιστών να γνωρίσουν τη μεγαλοπρέπεια της πίστης τους και να έρθουν πιο κοντά στη θρησκεία τους. Αυτή η ανάγκη και αναζήτηση των πιστών έχει αποτελέσει εδώ και δεκάδες χρονιά τον κύριο λόγο επίσκεψης σε συγκεκριμένους προορισμούς. Ένας τέτοιος προορισμός λοιπόν μπορεί να γίνει η Ζωοδόχος Πηγή της Σπηλιάς, στην Αγία Μαρίνα.