Δεκέμβριο ανοίγει ο Άγιος Νικόλαος

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 05/08/2017

Η πολυετής περιπέτεια του  Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου στον Πύργο θα τελειώσει στο τέλος του χρόνου οπότε και αναμένεται να λειτουργήσει ο ναός, αν και η προσωρινή παραλαβή δεν έγινε, αφού «κόλλησε» σε 14 παρατηρήσεις που αφορούν κακοτεχνίες και πρέπει να αποκατασταθούν από τον ανάδοχο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου οπότε και θα επιστρέψει για έλεγχο η τετραμελής Επιτροπή παραλαβής του ναού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Πολιτισμού, η Επιτροπή Παραλαβής στις 26 και 27 Ιουλίου που βρέθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό στον Πύργο, για την προσωρινή παραλαβή,  προέβη στον ποιοτικό έλεγχο των εργασιών και διαπίστωσε μεν  ότι μεγάλο μέρος από τις εργασίες έχουν εκτελεστεί «σύμφωνα  με τη μελέτη, τους κανόνες της Τέχνης και της Επιστήμης και βρίσκονται σε καλή κατάσταση, επισημαίνοντας εντούτοις 14 παρατηρήσεις», όπως αναφέρεται στο πρωτόκολλο προσωρινής παραλαβής.

 

Οι 14 παρατηρήσεις

 

Η προσωρινή παραλαβή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,  «κόλλησε» γιατί εντοπίστηκαν κάποιες κακοτεχνίες. Συγκεκριμένα στο πρωτόκολο προσωρινής παραλαβής αναφέρονται 14 παρατηρήσεις που αφορούν κατά την Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού κακοτεχνίες και οι οποίες πρέπει να αποκατασταθούν. Αυτές είναι:

1/ Ρηγματωμένοι έγχρωμοι υαλοπίνακες, 38 κυκλικοί και ένας ημικυκλικός

2/ Η κεντρική και νότια θύρα του ναού χρήζουν ρεγουλαρίσματος

3/  Στην ξύλινη θύρα του WC διαπιστώνεται μικρή αποκόλληση του ταμπλά

4/ Πρέπει να καθαριστούν οι πολυουρεθάνες ανάμεσα στις σωληνώσεις των Η/Μ αγωγών

5/ Παρατηρήθηκε εισροή νερού στα μεταλλικά παράθυρα των γυναικωνιτών και σε ένα παράθυρο του βόρειου κωδωνοστασίου

6/ Παρατηρήθηκαν μικρές ατέλειες στο καθάρισμα-γυάλισμα  του μαρμάρινου δαπέδου του κεντρικού κλίτους.

7/ Παρατηρήθηκαν υποκίτρινες κηλίδες στην ξύλινη ψευδοροφή του κεντρικού κλίτους

8/ Διαπιστώθηκαν υπολείμματα τσιμεντοκονίας στην πλακόστρωση του πεζοδρομίου στο νοτιοδυτικό τμήμα του ναού

9/ (Ξύλινη στέγη): Εντοπίσθηκε μικρός αριθμός κοχλιών στους οποίους έχει αποκοπεί η κεφαλή

10/ Εντοπίστηκε απουσία κοχλιών σε 5 κομβοελάσματα

11/ Σε 16 ζευκτά διαπιστώθηκε απόκλιση του κεντρικού ορθοστάτη από την κατακόρυφο

12/ Στα κομβοελάσματα των υπόλοιπων κόμβων παρατηρήθηκαν αποκλίσεις σε σχέση με την εγκεκριμένη μελέτη σε ορισμένες αποστάσεις της τάξης των 5 χιλ.

13/ Σε όλα τα κομβοελασματα του κεντρικού ορθοστάτη, παρατηρήθηκε απόκλιση σε σχέση με την εγκεκριμένη μελέτη

14/ Διαπιστώθηκε ότι μικρός αριθμός κοχλιών στους οποίους είχε αποκοπεί η κεφαλή αποκαταστάθηκαν με τοποθέτηση κοχλία σε διπλανή θέση. Η αποκατάσταση αυτή έγινε μετά τις 23 Μαίου 2017.

 

Δήλωση του εκπροσώπου

 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε για το θέμα με τον εκπρόσωπο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτη Διαμαντόπουλο, πληροφορηθήκαμε τα εξής:  «Ο ναός πιθανότατα  να λειτουργήσει στα τέλη του χρόνου εφόσον αποκατασταθούν  από τον ανάδοχο οι 14 κακοτεχνίες και ελεγχθούν από την τετραμελή επιτροπή που θα επισκεφθεί τον ναό στα μέσα Οκτωβρίου, ώστε να ολοκληρωθεί η προσωρινή παραλαβή του ναού ».

Σε ερώτησή μας γιατί δεν απομακρύνονται τα κιγκλιδώματα που βρίσκονται πέριξ του Ναού, ο κ. Διαμαντόπουλος απάντησε:

«Αφού δεν ολοκληρώθηκε η προσωρινή παραλαβή του έργου τα κιγκλιδώματα δεν μπορούν να φύγουν γιατί αν θα φύγουν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βανδαλισθούν οι εξωτερικοί τοίχοι του ναού με σπρέι και χρώματα »