Τραγούδια εκτός μαθήματος θρησκευτικών

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 29/06/2017
Σε διευκρινίσεις προέβη σήμερα, Πέμπτη, το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τις αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στα προγράμματα σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
 
Με αφορμή δημοσιεύματα, στα οποία αναφέρεται ότι αφαιρέθηκαν παραδείγματα τραγουδιών έπειτα από παρέμβαση της Εκκλησίας, το υπουργείο τονίζει ότι «το προτεινόμενο διδακτικό υλικό δεν αποτέλεσε αντικείμενο του διαλόγου». «Ο διάλογος μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών αφορούσε τα Προγράμματα Σπουδών», επισημαίνει το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει ότι «όποιες προσθαφαιρέσεις έγιναν ή πρόκειται να γίνουν, όπως είναι απολύτως φυσικό και συμβαίνει σε όλα τα μαθήματα, αποφασίζονται από το επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ)».
 
Συγκεκριμένα, το υπουργείο υποστηρίζει ότι τα δύο («Μπαγάσας», του Ν. 'Ασιμου και «Umbrella», της Ριάνα) είχαν αφαιρεθεί από τον Οκτώβριο του 2016 από το ΙΕΠ, πριν την έναρξη του διαλόγου μεταξύ της Επιτροπής του ΙΕΠ και της Επιτροπής της Εκκλησίας, ενώ το ένα (η «Συννεφούλα», του Διον. Σαββόπουλου) εξακολουθεί να βρίσκεται στον «Οδηγό του Λυκείου για τον Εκπαιδευτικό» (σελίδα 60).
 
Διαφορετική άποψη φαίνεται, ωστόσο, ότι έχει o εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, Χάρης Κονιδάρης, αφού μιλώντας στο real.gr δήλωσε ότι «ισχύει στο ακέραιο η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου στη χθεσινή Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας Ελλάδος, με βάση την εισήγηση του Μητροπολίτη Ύδρας, Εφραίμ».
 
«Με βάση την εισήγηση αυτή έχουν καταργηθεί από την διδασκαλία των Θρησκευτικών:
- Οι στίχοι από το "Ο Μπαγάσας" του Νικόλα Άσιμου (Ρε μπαγάσα, περνάς καλά εκεί πάνω…)
- Η "Συννεφούλα", του Σαββόπουλου
- Το τραγούδι "Umbrella" της Ριάνα
-Και μια γελοιογραφία του Economist που απεικόνιζε ένα πεδίο μάχης, ερείπια, νεκρούς και έναν επιζώντα που αναφέρει: "Όλα ξεκίνησαν με μια διαφωνία ποιανού ο Θεός ήταν πιο ειρηνικός, καλοσυνάτος και συγχωρητικός".
 
Όλα αυτά με βάση τα συμπεράσματα του διαλόγου του υπουργείου Παιδείας με την Εκκλησία τα οποία έχουν αποτυπωθεί με καθαρότητα και σαφήνεια», αναφέρει ο Κονιδάρης