Ιερομόναχος ορειβάτης τέλεσε γάμο σε κορυφή του Ολύμπου

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 26/06/2012

ierovima-Ο ιερομόναχος ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το πρωΐ καβάλα σε μουλάρι από την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Διονυσίου που βρίσκεται στον Όλυμπο σε υψόμετρο 900 μέτρων και μετά από τέσσερις ώρες διαδρομή, ακολουθώντας κακοτράχαλο μονοπάτι, έφθασε σε υψόμετρο 2.803 μέτρων στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

Εκεί τέλεσε το γάμο ενός ζευγαριού που είχε αποφασίσει να πάρει μέρος στον Διεθνή Μαραθώνιο του Ολύμπου γεγονός που συνέπιπτε με την ημερομηνία της γνωριμίας του. Το ζευγάρι είχε πάρει την πρωτότυπη απόφαση να  γιορτάσει την επέτειό του με έναν ξεχωριστό γάμο. Σε μία από τις κορυφές του Ολύμπου…

Η Μονή Αγίου Διονυσίου λειτουργεί ως ανδρώα κοινοβιακή Μονή με καθηγούμενο τον Αρχιμανδρίτη Μάξιμο Κυρίτση και με 24 μοναχούς.

   

Μέσα στο μοναστήρι, σε πρόσφατα ανακαινισμένο κτήριο του 1860 λειτουργεί και το νέο σκευοφυλάκιο (Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο), το οποίο εγκαινιάστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στις 29 Μαΐου 1999.

 Σε αυτό φυλάσσονται εκκλησιαστικά κειμήλια μεγάλης καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας. Ενδεικτικά αναφέρονται εικόνες του 15ου-19ου αιώνα, πατριαρχικά σιγγίλια, κεντητά άμφια, πατριαρχικοί σταυροί, τμήμα Τιμίου Ξύλου, άγια λείψανα και παλαιά χειρόγραφα. Από αυτά γνωρίζουμε σήμερα πολλά στοιχεία για την Ιστορία της Μονής.

Η Μονή προσπαθεί και ακολουθεί σχεδόν κατά γράμμα το αγιορείτικο τυπικό και οι γυναίκες εκκλησιάζονται στο εξωτερικό καθολικό της Μονής (γιατί η Μονή διατηρεί το άβατο).

Κοντά στη σημερινή θέση της Μονής Αγίου Διονυσίου βρίσκεται η τοποθεσία Μύλοι, που έλαβε την ονομασία της από το νερόμυλο, ο οποίος είναι ακόμα σε λειτουργία και έχει διαμορφωθεί σε χώρο αναψυχής.     

 

(φωτο εφημερίδα ΕΘΝΟΣ)