"Κόλλησε" η διαδικασία-Άγνωστο πότε θα ανοίξει ο ι.ν. Αγ. Νικολάου

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 26/05/2017

Κλειστός θα συνεχίσει να παραμένει για κάποιο χρονικό διάστημα ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου Πύργου αφού η διαδικασία διοικητικής και προσωρινής παραλαβής που ξεκίνησε το πρωΐ δεν ολοκληρώθηκε και θα συνεχισθεί τις επόμενες μέρες,  ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι εξέφρασαν την  ευχή να  βρεθεί σύντομα λύση.

Η μαραθώνια διαδικασία ξεκίνησε λίγο πριν τις 10  το πρωΐ και ολοκληρώθηκε στις 5 το απόγευμα.  Στον ιερό ναό εισήλθαν η τριμελής επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού, τέσσερις επιβλέποντες (αρχιτέκτοντες και πολιτικοί μηχανικοί), τα πέντε μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου και ο διευθύνων σύμβουλος του αναδόχου  του έργου (ΔΟΞΑ ΑΒΕΤΕ) κ. Βασίλης Παναγούλης.

Η είσοδος στους εκπροσώπους των ΜΜΕ δεν επετράπη κατόπιν εντολής της κ. Ιωάννας Καράνη  (αρχιτέκτων μηχανικός της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών Μουσείων).

 

Εξέτασαν την στέγη

 

Οι πόρτες του ναού έκλεισαν και η διαδικασία της παραλαβής ξεκίνησε με τους εμπλεκόμενους να ανοίγουν φακέλους με σχεδιαγράμματα.  Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες του ierovima.gr, οι επιβλέποντες μηχανικοί (τρεις γυναίκες και ένας άνδρας), με τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του  εκκλησιαστικού συμβουλίου και τον διευθύνοντα της αναδόχου, ανέβηκαν στην στέγη του ναού εξετάζοντάς την, για αρκετή ώρα. Υπενθυμίζεται ότι εκεί εντοπίζονται τα προβλήματα.

Ακολούθησε συζήτηση η οποία συνεχίστηκε και στο διάλλειμα που έγινε στο «Επαρχείο».

Οι εμπλεκόμενοι επέστρεψαν και πάλι στο ναό, εξετάστηκαν πέραν της στέγης και άλλα σημεία του κτιρίου και ακολούθησαν συζητήσεις και διαπραγματεύσεις που σταμάτησαν λίγα λεπτά πριν τις πέντε το απόγευμα.

 

Σε εξέλιξη η διαδικασία

 

Η διαδικασία της παραλαβής όμως  δεν ολοκληρώθηκε  και ουδείς υπέγραψε κάποιο έγγραφο. Συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση τις επόμενες μέρες, ενώ εκφράσθηκε από όλους η ευχή να βρεθεί λύση ώστε ο ιερός ναός να λειτουργήσει εντός του έτους.

Οι εμπλεκόμενοι έφυγαν από τον Άγιο Νικόλαο και πιθανότατα το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου με την επιστροφή από την Αθήνα της τριμελούς επιτροπής του ΥπΠο και των τεσσάρων επιβλεπόντων μηχανικών η διαδικασία της διοικητικής και προσωρινής παραλαβής θα ξεκινήσει και πάλι.