Ποιμαντική υποστήριξη της Νεότητας

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 26/04/2017

π. Γεώργιος Χριστοδούλου: «Χρέος μας να κατηχούμε τη νέα γενιά που… διψά για αγάπη!»

ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΑΠΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ»

 

Τον δεύτερο κύκλο τού σεμιναρίου με θέμα «Ποιμαντική υποστήριξη της Νεότητας» παρακολούθησαν σήμερα το πρωί στην αίθουσα ομιλιών τού Κέντρου Νεότητος «Νέοι Ορίζοντες» στο Αίγιο, δεκάδες κληρικοί από την Αιγιάλεια και τα Καλάβρυτα, στο πλαίσιο των επιμορφώσεών τους που πραγματοποιεί φέτος η Ιερά Μητρόπολις σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως Κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. 

 

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Χριστοδούλου, υπεύθυνος ιερέας Νεότητας στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Ψυχικού, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Σχεδιασμός προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους – Η λογική δημιουργίας Ενοριακής Νεανικής Εστίας ή άλλων ποιμαντικών δομών».

Την έναρξη κήρυξε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας π. Ιωακείμ Βενιανάκης, ο οποίος, αφού πρώτα μετέφερε τις ευλογίες τού Μητροπολίτη κ. Αμβροσίου, παρουσίασε ένα σύντομο βιογραφικό τού σημερινού προσκεκλημένου.

 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο π. Γεώργιος Χριστοδούλου, που ξεκίνησε λέγοντας πως η ενορία, ζωντανό κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας, για να μπορέσει να αντέξει στον χρόνο, να εξελιχθεί, να ακμάσει και τέλος δημιουργικά να δώσει διεξόδους στους ανθρώπους που την αποτελούν, πρέπει να φέρει κοντά της, να οργανώσει και να διαπαιδαγωγήσει το πιο όμορφο και ελπιδοφόρο κομμάτι της, τη νεότητα. «Χωρίς τη νεότητα και τη ζωντάνια που απορρέει από αυτήν, οι ενορίες θα ήταν κρύοι, άκαμπτοι και με ημερομηνία λήξης οργανισμοί, χωρίς συνέχεια και ελπίδα. Στη νεότητα λοιπόν, αυτόν τον ελπιδοφόρο μα και τόσο ευαίσθητο τομέα τής κοινωνίας που ζούμε, πρέπει να στρεφόμαστε εμείς, οι ιερείς, προσπαθώντας, με τη βοήθεια εθελοντών, να δημιουργήσουμε Ενοριακές Νεανικές Εστίες, κατηχητικά σχολεία ή οποιασδήποτε άλλης μορφής ποιμαντικές δομές», είπε ο π. Γεώργιος, προσθέτοντας πως για τη διαποίμανση των νέων απαιτούνται σύγχρονος λόγος, σύγχρονα ποιμαντικά μέσα και φυσικά, πίστη στον Χριστό.

 

Ακολούθως ο υπεύθυνος ιερέας Νεότητας στον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Ψυχικού αναφέρθηκε στα προβλήματα της νεολαίας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας. «Η Εκκλησία μας εδώ και αρκετά χρόνια βάλλεται από παντού… Γι’ αυτό δικό μας χρέος είναι να συνεχίσουμε να κατηχούμε τη νέα γενιά που… διψά για αγάπη, αυτήν που μόνο η Εκκλησία του Χριστού μπορεί και πρέπει να της εξασφαλίζει εις τους αιώνας», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Και συνέχισε τονίζοντας πως κέντρο ζωής τής οικογένειας είναι η Εκκλησία, μέσα από την οποία οι νέοι λαμβάνουν όλα εκείνα τα απαραίτητα εφόδια για να γίνουν ηθικοί και χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία. «Οι κληρικοί πρέπει να δίνουμε μεγάλη σημασία στο διάλογο με τα παιδιά. Να τα κατηχούμε με βάση σωστές απαντήσεις στα όποια ερωτήματά τους. Με τις Νεανικές Εστίες, τα Κατηχητικά μας Σχολεία, μα και τις υπόλοιπες ποιμαντικές μας δομές μπορούμε να «χτίσουμε» μια ειλικρινή και πραγματική σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά», είπε χαρακτηριστικά.

 

Τέλος, δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στους γονείς, τους οποίους παρακάλεσε να εμπιστευτούν και να φέρουν τα παιδιά τους στην  Εκκλησία και να τα εντάξουν στις κατά τόπους Νεανικές Εστίες. «Έτσι θα τα δουν να μεγαλώνουν, να ωριμάζουν και να κοινωνικοποιούνται, μέσα στην αγκαλιά του Θεού. Και αργότερα, αποχαιρετώντας την παιδικότητά τους και καλωσορίζοντας τη δύσκολη εφηβεία, αυτά τα παιδιά του Χριστού να έχουν τα εφόδια, αυτά που πήραν από τα κατηχητικά σχολεία τους, για να νικήσουν στις μάχες που θα πρέπει να δώσουν για να επιβιώσουν στην κοινωνία των μεγάλων», κατέληξε ο π. Γεώργιος. 

Ακολούθησε  εποικοδομητική συζήτηση με τους ιερείς, την οποία συντόνισε ο Πρωτοσύγκελος π. Ιωακείμ Βενιανάκης.

Να σημειωθεί πως η σημερινή συνάντηση ήταν η δεύτερη για το φετινό σεμινάριο – εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ιερέων τής τοπικής Εκκλησίας. Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις, οι δύο εκ των οποίων (15 Μαΐου και 27 Μαΐου) θα πραγματοποιηθούν στον ίδιο χώρο, δηλαδή στο Κέντρο Νεότητας, ενώ η τελευταία (19 Ιουνίου) θα πραγματοποιηθεί στα Καλάβρυτα και συγκεκριμένα στο Καλλιμανοπούλειο Ίδρυμα.