Δεν παραλαμβάνουν τον ιερό ναό Αγ. Νικολάου Πύργου

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/04/2017

του Κώστα Ζαφειρίου- Σε πλήρες αδιέξοδο φαίνεται πως οδηγείται η διαδικασία της διοικητικής και προσωρινής παραλαβής του Μητροπολιτικού Ναού του Πύργου και έτσι ο ναός θα παραμείνει σιωπηλός την Μεγάλη Βδομάδα και το Πάσχα.

Στον Πύργο οι πιστοί ερωτούν και μάλιστα εν όψει της εβδομάδος των Παθών «πότε θα λειτουργήσει ο ναός». Η απάντηση είναι πραγματικά δύσκολη.

Πιθανότατα αμέσως μετά το Πάσχα, την εβδομάδα της Διακαινησίμου,  θα έρθει τριμελές κλιμάκιο του ΥπΠΟ στον Πύργο το οποίο θα συναντηθεί εντός του Αγίου Νικολάου, με εκπρόσωπο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου,  που έχει οριστεί από την Μητρόπολη Ηλείας για την διοικητική και προσωρινή παραλαβή του έργου. Εύλογα τίθεται το ερώτημα: τι θα πράξει ο εκπρόσωπος; Θα παραλάβει το έργο, αγνοώντας σειρά εγγράφων  που επισημαίνουν κακοτεχνίες στην στέγη του ιερού ναού;

Η «Πατρίς» που πρώτη και με σειρά εγγράφων αποκάλυψε από πέρυσι, τί συμβαίνει με τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου και συνεχίζει να παραμένει σφραγισμένος, σήμερα επικαλούμενη αξιόπιστες πηγές, τονίζει ότι θεωρείται απίθανο να υπογράψει την παραλαβή του έργου  ο εκπρόσωπος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου. Και αυτό γιατί είναι άγνωστο αν έχουν διορθωθεί οι κακοτεχνίες που είχαν επισημανθεί από τον αρχικό μελετητή του έργου, κακοτεχνίες που εν μέρει είχαν αποδεχθεί και οι μηχανικοί του ΥπΠΟ.

Αν  λοιπόν δεν παραληφθεί ο ιερός ναός, το Υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους αποκατάστασης των κακοτεχνιών για την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου.