Aγιασμός Εγκαινίων του Αρχοντικού της Αγ. Φιλοθέης στην Πλάκα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/02/2017

Αγιασμός Εγκαινίων του Αρχοντικού της Αγίας  Φιλοθέης στην Πλάκα από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

       Θα λειτουργεί με την ευθύνη του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ»

 

Τις πύλες του στο κοινό άνοιξε, σήμερα, το μεσημέρι, το Αρχοντικό της Αγίας  Φιλοθέης της Αθηναίας (οικία Μπενιζέλου-Παλαιολόγων), ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κτήρια του Κλεινού Άστεως των Αθηνών, ανήμερα της εορτής της Αγίας, με την τέλεση του αγιασμού των εγκαινίων από το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β’.

Πρόκειται για το αρχοντικό της βυζαντινής οικογένειας των Μπενιζέλων-Παλαιολόγων, ένα κτήριο με συνεχή ζωή από τον 16ο αιώνα, απολύτως συνδεδεμένο με στιγμές του βίου της Αγίας Μάρτυρος Φιλοθέης της Αθηναίας, που θα λειτουργεί με την ευθύνη του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Μέσα στο κτήριο φυλασσόταν το ιερό σκήνωμα της Αγίας μέχρι να παραδοθεί στις αρχές του 20ου αιώνα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Το όλο κτηριακό συγκρότημα μπορεί να χαρακτηρισθεί ως μουσείο, αφού σε αυτό αποτυπώνονται σημαντικές περίοδοι της ιστορικής διαδρομής της ίδιας της πόλεως των Αθηνών. Στα έγκατά του -σε βάθος περίπου 4,5 μέτρων- βρίσκονται τα υπολείμματα του ρωμαϊκού τείχους. Στο ισόγειο μπορεί κανείς να βρει ίχνη από παλαιότερα κτίσματα του 16ου αιώνα -εποχή κατά την οποία έζησε εκεί η Αγία Φιλοθέη-, ενώ στον επάνω όροφο, που προστέθηκε πολύ αργότερα, συναντάμε την αρχιτεκτονική ενός τυπικού αθηναϊκού αρχοντικού της περιόδου της πρώϊμης και μέσης οθωμανοκρατίας. Το κτήριο μετά την αποκατάστασή του διατηρεί τα στοιχεία που χαρακτήριζαν τα αρχοντικά της εποχής, όπως λ.χ. την κομψή μαρμάρινη τοξωτή στοά στο ισόγειο, το ανοικτό ευρύχωρο ξύλινο χαγιάτι σε σχήμα Τ στον όροφο, τον κλειστό εξώστη στη νότια πλευρά του που βλέπει προς την Ακρόπολη, τα δώματα με τα τζάκια, τους περιμετρικούς σοφάδες και τους περίτεχνους φεγγίτες.

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος χαρακτήρισε: «πολιτιστικό πνεύμονα για την πρωτεύουσα το αρχοντικό των Μπενιζέλων» επισημαίνοντας ότι «αυτά τα ερείπια, αυτός ο χώρος που αναγεννιέται θα είναι ένα σχολείο μιας καινούργιας μορφής, στην τέχνη και στην καθημερινή ζωή».

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που περνά ο τόπος υπογραμμίζοντας ότι:  «σήμερα σε μία εποχή που νομίζουμε ή νομίζουν κάποιοι ότι μπορούν να μας πνίξουν, ως χώρα, θεωρώ ότι μπορεί να μας βοηθήσει, ο πολιτισμός μας. Αυτός ο πολιτισμός που φώτισε ακόμη και αυτούς που μας πολεμούν σήμερα, που περιφρονείται, αλλά για όσους γνωρίζουν κρύβει τεράστια δύναμη. Τα εγκαίνια αυτού του χώρου είναι ένα κομμάτι αυτού του πολιτισμού. Όσοι περάσουν θα μάθουν ότι τον 16ο αιώνα μέσα στην σκλαβιά μια γυναίκα μόνη της κατόρθωσε να κάνει ένα τέτοιο έργο και να είναι το πρότυπο ώστε να μπορούμε να πούμε ότι ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός είναι διαφορετικός από τον Ελληνορθόδοξο». 

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε μήνυμα ενότητας και συνεργασίας σε όλους τους έλληνες λέγοντας «όταν, κατορθώνουμε και συνεργαζόμαστε δημιουργούμε θαύματα». Ενώ αναφέρθηκε και στην  ανάγκη συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας.  «Η Εκκλησία, είπε, να δίνει πλούσια τα στοιχεία που έχει από την παράδοση και την δική της ιδιοκτησία και η Πολιτεία να αίρει τις δυσκολίες και να βοηθάει με τον δικό της τρόπο, ώστε να δημιουργούνται τέτοιες εστίες».

Στην ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής»  Κωνσταντίνος Δήμτσας αναφέρθηκε στο έργο και της Αγίας Οσιομάρτυρας Φιλοθέης, της Αθηναίας τονίζοντας ότι  «υπήρξε κατά τον 16 αι., εν μέσω φρικτής οθωμανικής τυραννίας, φωτεινό και μοναδικό παράδειγμα εκκλησιαστικής φιλανθρωπίας, εθνικής δράσης και κοινωνικής αλληλεγγύης και δράσης. Τέτοια υπήρξε η φήμη της Αγίας, ώστε να διασώζεται σήμερα σε τρία τοπωνύμια της Αττικής, Ψυχικό, Καλογρέζα και Φιλοθέη».

Όπως είπε ο κ. Δήμτσας « η «Αποστολή» μαζί με το λοιπό φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο θα αναλάβει την ανάδειξη και χρήση του Αρχοντικού της Οικογένειας Μπενιζέλων και ανακοίνωσε ότι η «Αποστολή» επί τη ευκαιρία του σημερινού ιστορικού γεγονότος ανακηρύσσει την Αγία Οσιομάρτυρα Φιλοθέη, την Αθηναία, Προστάτιδα της, και αποφασίζει να τιμά πανηγυρικά τη Μνήμη της Αγίας, εμπνεόμενη από το παράδειγμα της πίστης, της φιλανθρωπίας, της εθνικής και κοινωνικής δράσης και αλληλεγγύης, που η μεγάλη Αυτή Μάρτυς και Αγία των Αθηνών επέδειξε σε χρόνους ξενικής κατοχής και φοβερής δοκιμασίας για το Γένος».      

Ο κ. Δήμτσας αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου αλλά και του  μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κυρού Χριστοδούλου, καθώς και του Αιδεσιμολογιωτάτου π. Θωμά Συνοδινού, διατελέσαντος Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, των Μητροπολιτών Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Ιωαννίνων κ. Μαξίμου και του σημερινού Πρωτοσύγκελου Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη Συμέων Βολιώτη   οι οποίοι χάρις στις διορατικές και αποτελεσματικές ενέργειές τους εξασφάλισαν τη μεταβίβαση του Αρχοντικού στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και κατόπιν την ένταξη του σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα αλλά και αγωνίστηκαν νυχθημερόν για την ολοκλήρωση του έργου .

Για τη σημασία του έργου και τις προσπάθειες που κατέλαβε εκείνος και η ομάδα του μίλησε ο επικεφαλής της ομάδας, αρχιτέκτων καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Γιάννης Κίζης, που ανέλαβε την αποκατάσταση του.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησαν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος με τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Γαβρόγλου που εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Ακολούθησε ξενάγηση των επισήμων στους χώρους της ιστορικής κατοικίας η οποία μεταμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο βιωματικό μουσείο. Στον εν λόγω χώρο λειτουργεί και ψηφιακό μουσείο.

 Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπας και Βοηθοί Επίσκοποι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Συμεών Βολιώτης και ο Γενικός Διευθυντής της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» Κωνσταντίνος Δήμτσας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν: Η Εκπρόσωπος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Βουλευτής  Επικρατείας της Ν.Δ. & Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο ιδρυτής και γενικός γραμματέας του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή  Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Πρόεδρος της Κ.Ο.  Ένωση Κεντρώων Βασίλειος Λεβέντης, ο Εκπρόσωπος της Φώφης Γεννηματά Γραμματέας του Τομέα Παιδείας, Άγγελος Τόλκας,  ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο Υφυπουργός Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Ζουράρις, οι Βουλευτές Κώστας Σκανδαλίδης, Ελένη Ζαρούλια και Μάριος Γεωργιάδης, Εκπρόσωποι Υπουργείων, Περιφέρειας Αττικής, Δήμων,  Αρχηγοί, Υπαρχηγοί  και Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και πλήθος κόσμου γέμισε ασφυκτικά το Αρχοντικό της Αγίας Φιλοθέης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ (EUROKINISSI)