Εξάρθρωση σπείρας που εξαπατούσε και κληρικούς

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 15/06/2016

Τα μέλη της είχαν "χτυπήσει" στα Καλάβρυτα, την Ηλεία και γενικά σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Ως "εγκέφαλος" εμφανίζεται 39χρονος, που είναι έγκλειστος στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα.

Ο λόγος για τα μέλη πολυμελούς σπείρας που εξαπατούσει κυρίως Ιερείς και εξαρθρώθηκε, μετά από έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Ελασσόνος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, "εξαρθρώθηκε, ύστερα από εμπεριστατωμένη και ενδελεχή έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Ελασσόνας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, πολυμελής εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στην εξαπάτηση πολιτών, κατά κύριο λόγο ιερωμένους, με το πρόσχημα επικείμενου «κουρέματος» των τραπεζικών καταθέσεων και τη χορήγηση δανείων με οικονομικά οφέλη.

Στο πλαίσιο των ερευνών, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση των (39) συνολικά μελών της οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και απάτη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, με όφελος ή ζημία που υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των (30.000) ευρώ.

Από τη μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα εξιχνιάστηκαν (36) περιπτώσεις τετελεσμένων απατών και (17) απόπειρες απάτης, που έλαβαν χώρα από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι και το Μάιο του 2016, σε όλη σχεδόν την Ελληνική Επικράτεια.

Τα μέλη της οργάνωσης απέσπασαν συνολικά το χρηματικό ποσό των (179.819) ευρώ, ενώ αποπειράθηκαν να αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των (64.356) ευρώ, κατά την εγκληματική τους δράση σε βάρος (38) ατόμων.

Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες (13-06-2016) σε Αθήνα, Τρίπολη και Καλαμάτα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ελασσόνας, σε συνεργασία με αστυνομικούς των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Λάρισας, Δυτικής Αττικής και Καλαμάτας, καθώς και του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, συνελήφθησαν έξι μέλη της οργάνωσης, τρεις άντρες και τρεις γυναίκες, ηλικίας 39, 30, 24, 33, 24 και 42 ετών, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της, όλοι τους ημεδαποί.

Η εξάρθρωση της οργάνωσης είναι αποτέλεσμα αξιολόγησης και αξιοποίησης στοιχείων, που συνδυάστηκαν με εμπεριστατωμένες αστυνομικές έρευνες, στο πλαίσιο των οποίων διακριβώθηκε η ιεραρχική δομή της οργάνωσης και ταυτοποιήθηκε η δράση των μελών της, ενώ διαπιστώθηκαν οι επιμέρους ρόλοι του καθενός, ενώ ταυτόχρονα προσδιορίστηκε ο τρόπος και ο χρόνος δράσης τους ( modus operandi ).

Ειδικότερα, προέκυψε ότι διευθύνοντα ρόλο στην οργάνωση, ως ηγετικό στέλεχος, είχε ο 39χρονος ημεδαπός, έγκλειστος στο Κατάστημα Κράτησης Πατρών.

Ο 39χρονος, προσποιούμενος κυρίως τον τραπεζικό υπάλληλο, εκπρόσωπο Ιερών Μητροπόλεων ή υπάλληλο εφορίας, προέβαινε σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τα ανυποψίαστα θύματα και με το πρόσχημα επικείμενου «κουρέματος» των τραπεζικών τους καταθέσεων, τα έπειθε να καταθέσουν, ως αντίτιμο, διάφορα χρηματικά ποσά μέσω τηλεφωνικών επιταγών προς άτομα που υποδείκνυε, προκειμένου να καταστεί δυνατή η προστασία των καταθέσεων.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα μιλούσε ο ίδιος απευθείας με τους υπάλληλους των ταχυδρομείων-πρακτορειών, μέσω των κινητών τηλεφώνων των θυμάτων του, ώστε να βεβαιωθεί ότι θα επιτύχει τον σκοπό του.

Όσον αφορά τα άλλα συλληφθέντα άτομα, αποτελούσαν τον κεντρικό ιστό της οργάνωσης, έχοντας ενεργό ρόλο και συγκεκριμένα: ο 30χρονος είχε ρόλο αρχηγικού μέλους της «επιχειρησιακής» ομάδας, επικοινωνώντας με τον αρχηγό και μεταφέροντας τις εντολές του στα υπόλοιπα μέλη  η 33χρονη είχε αναλάβει το ρόλο του «ταμία» και ο 24χρονος και οι δύο γυναίκες, ηλικίας 42 και 24 ετών, μέλη της επιχειρησιακής ομάδας, συμμετείχαν στην οργάνωση παρέχοντας άμεση συνδρομή με διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό κατά τη διάρκεια των απατών και σε πολλές περιπτώσεις είχαν το ρόλο του «εισπράκτορα», εξαργυρώνοντας εμβάσματα.

Ως προς το ρόλο των υπολοίπων (33) ημεδαπών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα ίδια αδικήματα, αυτοί είχαν τον υποβοηθητικό ρόλο του παραλήπτη – «εισπράκτορα» των χρηματικών ποσών, που αποκόμιζε η οργάνωση, μέσω τηλεφωνικών επιταγών και εμβασμάτων από ταχυδρομικά καταστήματα ή πρακτορεία.

Μέρος των αποκομισθέντων χρημάτων παρακρατούσαν τα μέλη-εισπράκτορες της οργάνωσης, ως αμοιβή για την εμπλοκή τους στις απάτες, ενώ παρέδιδαν το υπόλοιπο ποσό στα ηγετικά στελέχη, σύμφωνα πάντα με τις εντολές του αρχηγού.

Ένα από τα στοιχεία της δράσης της οργάνωσης ήταν οι διαφορετικές τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της, οι οποίες φαινομενικά ανήκαν σε ανύπαρκτους αλλοδαπούς.

Η δράση της οργάνωσης εντοπίζεται σε όλη σχεδόν την Ελληνική Επικράτεια και ειδικότερα στο Διδυμότειχο, την Ξάνθη, τη Λήμνο, τη Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, το Κιλκίς, την Ημαθία, την Πιερία, τη Λάρισα, τη Σκόπελο, την Πρέβεζα, τη Βόνιτσα, την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, στα Καλάβρυτα, το Ναυπλίου, την Κορινθία, την Τρίπολη, την Ηλεία, τη Μεσσηνία και τη Λακωνία, τη Κύθνο και τη Σύμη.

Από την κατοχή των συλληφθέντων, αλλά και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικείες και οχήματα, κατασχέθηκαν συνολικά:

  • χρηματικό ποσό των (5.230) ευρώ,
  • δεκατέσσερα κινητά τηλέφωνα και ισάριθμες κάρτες sim ,
  • δέκα συσκευές αποθήκευσης δεδομένων ( usb )
  • δύο ηλεκτρονικοί υπολογιστές και
  • Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ το προανακριτικό έργο διεξάγεται από το Αστυνομικό Τμήμα Ελασσόνας.

Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης, καθώς και η τυχόν συμμετοχή των μελών της σε άλλα παρόμοια αδικήματα".

Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά :

Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα