Το ρέμα και η γραφειοκρατία εμπόδια για τον Ι.Ν. Αγ. Χαραλάμπους

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 09/02/2016

του Κώστα Ζαφειρίου

 

Ένα ρέμα που εμφανίζεται  σε κάποιο παλαιό τοπογραφικό να διασχίζει το οικόπεδο που θα ανεγερθεί ο νέος ιερός ναός του Πολιούχου του Πύργου Αγίου Χαραλάμπους στην είσοδο της πόλης του Πύργου, είναι ο λόγος που καθυστερεί το σπουδαίο αυτό έργο.

Ο αεικίνητος μητροπολίτης κ. Γερμανός  με τους συνεργάτες του, εδώ και δύο χρόνια δίνουν  αγώνα με το «τέρας» της γραφειοκρατίας, ώστε να πεισθούν με χάρτες , τοπογραφικά και έγγραφα οι  ιθύνοντες του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι δεν υπάρχει θέμα με το ρέμα για να προχωρήσει επιτέλους η ανέγερση του ιερού ναού. Το πότε θα παταχθεί το «τέρας» της γραφειοκρατίας παραμένει άγνωστο.

 

Το ρέμα που δεν υπήρχε

Συγκεκριμένα ο σεβασμιώτατος ανέφερε στην «Πατρίς»: «Έχουμε ήδη κάνει τη μελέτη της θεμελιώσεως. Είναι μια ειδική μελέτη γιατί στο οικόπεδο αυτό υπάρχει λάσπη σε βάθος 22 μέτρα.Έχουμε δυσκολίες στο να μας δώσουν την άδεια, γιατί μετά από την μελέτη χρειαζόμαστε ειδικές άδειες. Έχουν πάρει οι μηχανικοί μας αρκετές άδειες αλλά χρειάζεται μια άδεια από το ΥΠΕΧΩΔΕ διότι εκεί λένε υπήρχε ένα ρέμα και πρέπει να το βγάλουμε το ρέμα, από το χάρτη. Γιατί εκεί δεν υπάρχει ρέμα, αλλά σε κάποιο σχεδιάγραμμα της πόλεως φαίνεται ένα ρέμα. Εγώ δεν το θυμάμαι. Είμαι εδώ από το 1960 και δεν θυμάμαι κανένα ρέμα.

Παιδευόμαστε δύο χρόνια και δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε. Ήρθε και ο αρμόδιος του Υπουργείου εδώ , τα είδε, μου υποσχέθηκε, αλλά τελικά είπε ότι δεν μπορεί να γίνει, πρέπει να το βγάλουμε από το χάρτη. Και παιδευόμαστε τώρα να κάνουμε ειδικές μελέτες , πρέπει να περάσει από την Περιφέρεια, πρέπει να πάει στη συνέχεια στην Αθήνα. Αυτές είναι οι υπηρεσίες μας.

 

Αγώνας για το οικόπεδο

Ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης κ. Γερμανός  με τους συνεργάτες του, τα τελευταία χρόνια δίνουν  αγώνα για την ανέγερση ενός περικαλλούς ναού στη μνήμη του Πολιούχου της πόλης του Πύργου, του Αγίου Χαραλάμπους, τον Άγιο που ευλαβούνται ιδιαίτερα οι Ηλείοι.

Ο Πύργος χρειάζεται έναν ναό για τον Πολιούχο του, γιατί ο υπάρχον στην Αγία Κυριακή είναι ουσιαστικά παρεκκλήσι. Ακόμη και εκείνοι που αντιδρούσαν με την ιδέα του σεβασμιωτάτου και των μακαριστών προκατόχων του, σήμερα έχουν ανακρούσει πρύμνα και αναγνωρίζουν την ανάγκη ανεγέρσεως ενός ναού που να τιμά τον Πολιούχο και θαυματουργό Άγιο Χαράλαμπο.

Ο αγώνας δόθηκε αρχικά για την ανεύρεση οικοπέδου. Η Ιερά Μητρόπολις Ηλείας διέθετε μεν αρκετά οικόπεδα, αλλά τα διέθεσε για ανάγκες της Πολιτείας και του Δήμου και όταν κάποια στιγμή ήρθε η ώρα να αναζητήσουν οικόπεδο και για την ανέγερση του νέου ιερού ναού του Αγίου Χαραλάμπους, άρχισαν οι δυσκολίες. Υποσχέσεις από κυβερνητικούς και μόνο υποσχέσεις αλλά τελικά με τη βοήθεια του Θεού, βρέθηκε χώρος για τον Άγιο Χαράλαμπο.

 

«Πώς βρέθηκε το οικόπεδο»

Όπως μας είπε χθες ο μητροπολίτης κ. Γερμανός στη συζήτηση που είχαμε μαζί του:

«Με τον τότε υφυπουργό Γιάννη Ζαφειρόπουλο, πήγαμε στον τότε υπουργό Γεωργίας Γιώργο Ανωμερίτη για να ζητήσουμε ένα κομμάτι από τον ΑΣΟ, που διαλυόταν. Στην Αμαλιάδα έδωσαν, στον δήμο Πύργου δεν έδωσαν. Είχαμε ζητήσει τις αποθήκες του ΑΣΟ, αλλά τελικά παρά τις υποσχέσεις δεν μας τις έδωσε και σήμερα σαπίζουν.

Αφού δεν βρίσκαμε οικόπεδο, παρακάλεσα τον τότε νομάρχη Χαράλαμπο Καφύρα και με την βοήθεια και άλλων τοπικών παραγόντων βρέθηκε τελικά το οικόπεδο οκτώ στρεμμάτων που βρίσκεται δίπλα στο ΚΕΚΥΚ ΑμΕΑ. Μερικοί πάλι αντέδρασαν γιατί τους φάνηκε ότι είναι μακριά. Όμως προς τα εκεί προχωρά η πόλις. Εκεί θα περάσει ο νέος δρόμος», μας είπε ο σεβασμιώτατος .

 

Περικαλλής  ναός

Στη συνέχεια ο σεβασμιώτατος  έκανε μια σύντομη αναφορά στα σχέδια του περικαλλούς ναού:«Τα σχέδια του ναού μας τα δώρισε ο κ. Σωτήρης Κούβελας από την Θεσσαλονίκη που έχει καταγωγή από τον Πύργο. Ο ναός θα έχει χωρητικότητα 1.200 ατόμων. Με ωραίους γυναικωνίτες, θα υπάρχει το ημιυπόγειο, θα υπάρχει αίθουσα κατηχητικών, αίθουσα συγκεντρώσεων, θα έχει αρκετές χρήσιμες αίθουσες».

 

Αρκετές δωρεές

Ο σεβασμιώτατος έχει θέσει ιερό σκοπό την ανέγερση του ναού και όσοι τον γνωρίζουν καλά υποστηρίζουν πως θα το πετύχει. «Προσεύχομαι στον Άγιο Χαράλαμπο να φτιάξουμε το ναό του, που θα τιμήσει τον Πύργο και τους Πυργιώτες. Μου λένε πού θα βρεθούν χρήματα. Όλοι μου λένε: «αρχίστε και εμείς θα σας δώσουμε». Ας πούμε ο κ. Θόδωρος Βλαγκούλης μας έχει πει ότι θα φτιάξουμε δωρεάν όλα τα ηλεκτρολογικά από έναν ξάδελφό του. Έχουμε αρκετές τέτοιες δωρεές, υπάρχει και ένα μικρό ποσόν , έχουμε ερανική επιτροπή με πρόεδρο τον Θεοφιλέστατο Ωλένης Αθανάσιο, που διαχειρίζεται τα θέματα αυτά, προχωράμε και ο Θεός βοηθός».