Ι.Ν.Αγ.Μαρίνης Ηλιουπόλεως: Το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 05/02/2016

Το απόγευμα της τελευταίας ημέρας του πρώτου μήνα του 2016, στον Ναό της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, έλαβαν χώρα τρία γεγονότα.

 

Εν αρχή έγινε Εσπερινός με ενσωματωμένο το Μυστήριου του Ιερού Ευχελαίου, τα οποία ιερούργησε ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, αφού εορταζόταν εκείνη την ημέρα οι άγιοι Ανάργυροι ιατροί Κύρος και Ιωάννης. Είναι το Ευχέλαιο με Εσπερινό, μια πράξη της Εκκλησίας καταγεγραμμένη σε παλιά λειτουργικά κείμενα. Στο τέλος του Εσπερινού και αφού εψάλησαν οι ύμνοι του Αγίου Τρύφωνα ο πρωτοπρεσβύτερος Λάμπρος Ξεσφύγγης ευλόγησε τον αγιασμό για τον Φεβρουάριο, αναγιγνώκοντας και τις ευχές του εορτάζοντος αγίου για κήπους και αγρούς. Πριν το Δι΄ ευχών ο αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Φυλακτός ευλόγησε την Αγιοβασιλειόπιτα των φίλων της Ιεράς Μονής Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ Τρικόρφου Φωκίδος. Έτσι τελείωσε η πρώτη πράξη μια εσπερινής τριλογίας, που περιέλαβε και αυτή τρεις ακολουθίες σε μία.

 

Στην συνέχεια έγινε η επόμενη πράξη, η οποία περιελάμβανε την μηνιαία ομιλία του αρχιμανδρίτου Νεκταρίου Μουλατσιώτη, Καθηγουμένου της αναφερθείσας Ιεράς Μονής και Πρωτοσυγκέλλου του Μητροπολίτου Φωκίδος. Ο Γέρων Νεκτάριος αναφέρθηκε στα προβλήματα της οικογένειας. Κατέδειξε για ποιον λόγο υπάρχουν προβλήματα στην οικογένεια καθώς και τι μπορούμε να κάνουμε γι αυτό. Με το πέρας της ομιλίας οι εκατοντάδες προσελθόντες ευλογήθηκαν με το άγιον έλαιο, έλαβαν αγιασμό και Αγιοβασιλειόπιτα, ενώ ο Ηγούμενος Νεκτάριος διένειμε ως ευλογία σε όλον τον κόσμο, περίπου 500 ημερολόγια της Ι. Μητροπόλεως Φωκίδος.

 

Αμέσως μετά ολοκληρώθηκε η τριλογία στην αίθουσα δεξιώσεων του Ναού "Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Μανταδάκης". Εκεί ο αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Σύρος, Ιεροκήρυκας και υπεύθυνος Νεότητος της Μητροπόλεως Φωκίδος παρουσίασε στην συνάντηση νέων το επίκαιρο θέμα  «πού μας οδηγεί η αχρήματη κοινωνία;».  Με την βοήθεια της τεχνολογίας και με την προβολή βίντεο, δόθηκε στους νέους να καταλάβουν τι γίνεται γύρω μας.

 

Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ιδιαίτερα μορφωμένος για να καταλάβει τι συμβάνει τα τελευταία χρόνια. Η Νέα Παγκόσμια Τάξη πραγμάτων προσπαθεί να επιβάλει το στυγνότερο καθεστώς δικτακτορίας όλων των εποχών που θα εξαφανίσει την προσωπικότητα του ανθρώπου και θα τον μετατρέψει σε ένα μοναδικό αριθμό.

 

Το δήθεν πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη χώρα μας με τα “capital control” και η εισαγωγή του πλαστικού χρήματος σιγά σιγά στην ζωή της κοινωνίας μας, είναι ένα παιχνίδι της Νέας Τάξης Πραγμάτων και των τραπεζών όπου θα έχουν όλους τους χρήστες τους ομήρους σε μια αχρήματη κοινωνία, όπου κανείς δεν θα μπορεί να αγοράζει ή να πουλά, εάν δεν το έχει, μετατρέποντας σε σκλάβους όλη την ανθρωπότητα. Οι νέοι στο τέλος της συζητήσεως προβληματισμένοι και συνάμα με ελπίδα στον Χριστό κατέγραψαν σε αναμνηστική φωτογραφία την συνάντηση τους στο προαύλιο του Ναού μας.

 

Εκ του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.