Μεγάλη,ασφαλής και ζεστή αγκαλιά για τα παιδιά

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 23/12/2015

του Κώστα Ζαφειρίου

 

Στις πλούσιες ποιμαντικές, κοινωνικές και πνευματικές δραστηριότητες της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας εντάσσεται και ο Βρεφονηπιακός Σταθμός «Άγιος Νικόλαος» που λειτουργεί από το 2007 στο Δ.Δ. Κέντρου του Δήμου Ήλιδος.

Ο Σταθμός ήταν σκέψη του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη κ. Γερμανού που έκανε πράξη. Ο πολιός ιεράρχης έχει αποδείξει ότι οι σκέψεις του, που είναι πάντα προς όφελος των Ηλείων, γίνονται αργά ή γρήγορα πραγματικότητα.

Ο Βρεφονηπιακός Σταθμός λειτουργεί  όλο το χρόνο, εκτός Αυγούστου, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Παρέχεται φύλαξη, τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Εφαρμόζονται όλες οι σύγχρονες παιδαγωγικές μέθοδοι με σκοπό τη σωστή μόρφωση και ανάπτυξη των παιδιών.

Οι χώροι είναι οικοδομημένοι με τις υποδείξεις των αρμοδίων οργάνων και των σχετικών κατασκευαστικών διατάξεων, πληρούν άριστα όλες τις προδιαγραφές, ώστε τα βρέφη και τα νήπια να ζουν σ' ένα όμορφο περιβάλλον.

Δραστήριος και αξιαγάπητος

Διευθυντής του Σταθμού είναι ο 37χρονος αρχιμανδρίτης π. Φιλάρετος Σπανόπουλος. Ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Ηλείας, πνευματικό παιδί του μητροπολίτη Γερμανού, δραστήριος και αξιαγάπητος ειδικά στις πόλεις και τα χωριά του Κάμπου.

«Ο παπα-Φιλάρετος είναι πάντα μαζί με τα παιδιά μας αλλά και εμείς όταν τον χρειαστούμε μας βοηθά», μας είπε μια γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών, που συναντήσαμε στο Κέντρο, λίγο πριν επισκεφθούμε τον ίδρυμα-στολίδι της περιοχής.

«Ο Βρεφονηπιακός Σταθμός του Κέντρου, φιλοξενεί 60 παιδιά ενώ καθημερινά σε συνεννόηση με την δασκάλα κ. Τσόπελα σιτίζονται οι 80  μαθητές του πολυθέσιου Δημοτικού σχολείου που βρίσκεται δίπλα από τον «Άγιο Νικόλαο», το ίδρυμά μας» δηλώνει ο π. Φιλάρετος.

Το ιδιαίτερα μεγάλο κόστος (περίπου 200.000 ευρώ ετησίως) αυτής της μεγάλης προσφοράς καλύπτει η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας από τις προσφορές των πιστών. Δεν υπάρχει κάποια άλλη οικονομική ενίσχυση από το δήμο ή άλλο φορέα.  

«Οι εργαζόμενοι καρδιά του ιδρύματος»

«Όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκομαι εδώ, εγώ και οι εργαζόμενοι, που είναι καρδιά του ιδρύματος, που καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε όλα να λειτουργούν στην εντέλεια γιατί αγαπούν τα παιδιά,  τη δουλειά τους και το ίδρυμα, η τοπική κοινωνία δεν μας έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα, γιατί προφανώς αισθάνεται τη βοήθεια που παρέχουμε. Έχουμε καλή συνεργασία, βοηθάμε και τους γονείς και όποιον έχει ανάγκη και έρχεται εδώ και μας ζητά και τη δική μας βοήθεια», απαντά σε σχετική ερώτησή μας ο διευθυντής του Σταθμού και συνεχίζει:

«Βέβαια είναι μια περιοχή με τις ιδιαιτερότητές της αλλά όχι με αξεπέραστα προβλήματα. Για παράδειγμα όταν ξεκινήσαμε το 2007 έπρεπε να δουλέψουμε όχι μόνο με τα παιδιά αλλά και με τους γονείς. Να τους πείσουμε ότι τα παιδιά πρέπει να έρθουν στο σχολείο, ότι δεν πρέπει να περιφέρονται τα παιδιά στους δρόμους. Τέτοιου είδους προβλήματα,  που τα λύσαμε με πολύ προσπάθεια. Να φανταστείτε όταν πρωτοξεκινήσαμε, ότι το Δημοτικό ξεκινούσε τη σχολική χρονιά με 60 μαθητές και στο τέλος έμεναν μόνο τριάντα. Τα τελευταία χρόνια αυτό δεν συμβαίνει. Τα παιδιά δεν εγκαταλείπουν το σχολείο »

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Ακόμη σύμφωνα με τον π. Φιλάρετο, «στο σταθμό φροντίζουμε και για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των παιδιών. Ευχαριστούμε τους ιατρούς που έρχονται από το Νοσοκομείο Πύργου, το Νοσοκομείο της Αμαλιάδος και το ΚΥ Γαστούνης και εμβολιάζουν ή εξετάζουν τακτικά τα παιδιά μας .»

Εκκλησιασμός

Σε σχετική ερώτησή μας ο πανοσιολογιότατος απαντά: «Όλα τα παιδάκια που βρίσκονται στο σταθμό είναι παιδάκια από χριστιανικές οικογένειες και εκκλησιάζονται σε εκκλησίες που υπάρχουν πολύ κοντά μας. Δεν έχουμε παιδιά από κάποια άλλα δόγματα ή θρησκείες. Τα περισσότερα παιδάκια είναι βαπτισμένα»

 

Νέο ίδρυμα

Ο αρχιμανδρίτης π. Φιλάρετος αποκαλύπτει επίσης ότι στις  «σκέψεις του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη κ. Γερμανού είναι να ιδρυθεί ένα παρόμοιο ίδρυμα στην Αγία Φιλοθέη στον Πύργο ούτως ώστε να καλυφθούν και εκεί οι ανάγκες κάποιων αναλόγων παιδιών»

 

 

λεζάντα

 

 

Οι εργαζόμενοι που μαζί με τον διευθυντή αρχιμανδρίτη π. Φιλάρετο δίνουν καθημερινά αγώνα για να μη λείψει απολύτως τίποτα από τα παιδιά είναι από αριστερά: η κ. Καράμπελα Κλεονίκη (βοηθός μάγειρα), η κ. Χριστοδουλοπούλου Πολυξένη (μαγείρισσα), η κ. Τσατσάρα Γεωργία (Νηπιαγωγός), η κ. Κακαρούμπα Γερασιμούλα (καθαρίστρια) και ο κ. Βασιλακόπουλος Θεοδόσης (φύλακας)