Μητροπολίτης Φθιώτιδος:"Να αξιοποιήσουμε τα τιμαλφή"-Οι προτάσεις άλλων μητροπολιτών στην Ιεραρχία

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 07/03/2012

"Να αξιοποιήσουμε τα τιμαλφή της Εκκλησίας προς όφελος των αδυνάμων", ήταν μια από τις προτάσεις που κατέθεσε στην Ιεραρχία ο μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή. "Να μην ανοίγουμε τέτοια θέματα", φέρεται να του απάντησαν οι μητροπολίτες Ηλείας Γερμανός και Ύδρας Εφραίμ.

"Είμαστε σε κίνδυνο", τόνισε μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και ανάφερε τί θα σημάνει για την Ελλάδα ενδεχόμενη χρεοκοπία. "Πρέπει ως Εκκλησία να είμαστε σε ετοιμότητα" , κατέληξε.

"Να χειροτονούμε κληρικούς μόνο αν είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει θέση", ανέφερε μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Τρίκκης, ενώ ο μητροπολίτης Καλαβρύτων είπε πως αν και έχουν δωρίσει στη μητρόπολή του αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού, κυκλοφορεί με ένα μικρότερο τόσο για να μην προκαλεί αλλά και γιατί κατανοεί τις δυσκολίες του κόσμου.

Η συζήτηση στην Ιεραρχία διεξήχθη σε πολύ ήρεμο κλίμα και εκείνο που έγινε αντιληπτό είναι ότι οι μητροπολίτες έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα των καιρών και είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν να βοηθούν τους αδυνάμους που καθημερινά αυξάνονται.

Θετικά ήταν επίσης τα σχόλια τόσο για την εισήγηση του μακαριωτάτου κ. Ιερωνύμου, όσο για την αντιφώνηση του Καρυστίας και την εισήγηση του μητροπολίτη Εδέσσης Ιωήλ. 

Ολοι οι μητροπολίτες συμφώνησαν να αναγνωστεί την Κυριακή στους ναούς κείμενο συμπαράστασης της Εκκλησίας στον δοκιμαζόμενο λαό. 

Αύριο Πέμπτη , ώρα 9:00, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος θα παρουσιάσει την Εισήγησή του με θέμα: «Έγκρισις Κανονισμού "Περί Εφημερίων"». Θα ακολουθήσει συζήτηση επί της Εισηγήσεως.

  Στη  συνέχεια  ο  Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης  Ηλείας κ. Γερμανός, θα παρουσιάσει την Εισήγησή του με θέμα: «Περί του δυνατού, νομικώς και κανονικώς, εκλογής Τιτουλαρίων Επισκόπων εις την Εκκλησίαν της Ελλάδος». Θα ακολουθήσει συζήτηση επί της Εισηγήσεως, και λήψη Αποφάσεως περί της Εκλογής Τιτουλαρίων Επισκόπων.

   Σε περίπτωση καταφατικής αποφάσεως, το ιερό Σώμα θα προβεί στην εκλογή δύο (2) Τιτουλαρίων Επισκόπων, για τις ανάγκες της Κεντρικής Εκκλησιαστικής Διοικήσεως.