Σκληρή η απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη για τις δύο μοναχές

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 16/02/2012

Με απόφαση του Παναγιότατου Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της Ιεράς Συνόδου, καθαιρέθηκαν από τα αξιώματα τους και με εντολή του ιδίου να εγκαταλείψουν τα Ιερά Χώματα της Πάτμου, η ηγουμένη και η εκκλησιάρχισσα της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από την Πάτμο.

Σύμφωμα με πληροφορίες  του patmostimes, ο Παναγιότατος προτρέπει τον άγιο καθηγούμενο και Πατριαρχικό Έξαρχο, να κάνει ότι χρειάζεται για την αναχώρηση τους από την Ιερά Νήσο και να μεριμνήσει για τη συνέχιση της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής, με την εγκατάσταση τουλάχιστον 6 μοναζουσών από την γυναικεία Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου.

Η απόφαση αυτή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία σύμφωνα με εκκλησιαστικούς και άλλους κύκλους, διότι στο πρόσφατο παρελθόν, συγκεκριμένα το 2010 τους είχε επιβάλει για ένα οκτάμηνο ακοινωνησία, επειδή δημοσίευσαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), 4 - 5 τροποποιήσεις του κανονισμού λειτουργίας της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής, χωρίς την έγκριση της διοικητικής τους αρχής , του Εξάρχου.

Προφανώς για τη σημερινή απόφαση συνέβαλλαν τα τελευταία γεγονότα στο λιβάδι Καλογήρων.

Ο Καθηγούμενος και Πατριαρχικός Έξαρχος, οργάνωσε δύο επιτροπές για να καταγράψουν και να παραλάβουν τα κειμήλια και την περιουσία της Ζωοδόχου Πηγής .

Η επιτροπή καταγραφής, που ήδη ξεκίνησε το έργο της απαρτίζεται από τους ειδικούς πατέρες της εξαρχίας, π. Γεώργιο Κανιαρό, Γρηγόρη Σελιανίτη και τον συντηρητή Γιάννη Σωτηρίου. Η επιτροπή παραλαβής από τον καθολικό οικονόμο π. Πολύκαρπο Γρύλλη, τον εφημέριο Ιουστινιανό Χιρμπάκη και τον διάκονο π. Βαρθολομαίο Σιαρλή.

Να σημειώσουμε ότι υπάρχει ήδη καταγραφή των κειμηλίων από την Αρχαιολογία και απ ότι καταλαβαίνουμε αυτή θα αποτελέσει επικαιροποίηση της.

Την απόφαση του Πατριάρχη δέχθηκαν με ψυχραιμία και υπακοή οι δύο μοναχές. Ζήτησαν μόνο να απολογηθούν στον Πατριάρχη, αλλά απ ότι πληροφορούμεθα , δεν υπάρχουν περιθώρια γι αυτό και ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την Πάτμο και να μετοικίσουν στη Ρόδο. (Πηγή: patmostimes)