"Γιατί ζητώ Τιτουλάριο Επίσκοπο"-Αποκλειστική συνέντευξη με τον μητροπολίτη Ηλείας

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 14/08/2015

Αποκλειστική συνέντευξη στον Κώστα Ζαφειρίου για την εφημερίδα «Πατρίς» παραχώρησε ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός.

Η συνέντευξη θα δημοσιευθεί αύριο ανήμερα της εορτής της Παναγίας στην β’ αρχαιότερη εφημερίδα της Ελλάδος.

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός,  διακονεί περισσότερα από 55χρόνια την Εκκλησία της Ελλάδος και περίπου 35 χρόνια βρίσκεται στο πηδάλιο της Μητροπόλεως Ηλείας.

 

Ο πολιός ιεράρχης έχει λοιπόν άποψη επί παντός επιστητού την οποία και εκφράζει: για τους επτά Αρχιεπισκόπους  που έχει ζήσει, για την συμβίωση  της σημερινής κυβέρνησης με την Εκκλησία, για την προσπάθεια που γίνεται από κάποιους ιεράρχες να καταργηθεί το μάθημα των Θρησκευτικών από τα σχολεία, για την λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, για την ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας μας, καθώς και για άλλα θέματα.

 

Απόσπασμα από την συνέντευξη

 

Ερ. : Θα ζητήσετε από την Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος  τιτουλάριο επίσκοπο; Και αν ναι ποιος είναι ο λόγος;

 

Μητροπολίτης:  Βεβαίως Ναι, και το κάνω γραπτά και προφορικά κάθε χρόνο. Οι λόγοι  είναι πολλοί. Αναφέρω μερικούς.

1. Η Μητρόπολή μας έχει πολλά και άξια στελέχη. Αυτά τα στελέχη εργάζονται χρόνια, έχουν αποδείξει τις ποιμαντικές τους ικανότητες, (έχουν μεταπτυχιακά και ένα μάλιστα προ εξαμήνου έλαβε και Διδακτορικό) και πρέπει οι άξιοι να αμείβονται, δια να δραστηριοποιούνται ποιό πολύ και από υψηλότερες θέσεις. Λέγει η Αγία Γραφή·  «άξιος ο εργάτης του μισθού αυτού» (Α' Τιμοθέου Ε  18).

2. Στην Μητρόπολή μας (με 220 ενορίες), έχουμε πολλούς εορτάζοντες ναούς την αυτήν ημέρα, όπως Αγίου Νικολάου, Αγίου Γεωργίου, Αγίου Δημητρίου, Παναγίας κ.λ.π. Όλες οι ενορίες θέλουν στο πανηγύρι τους Επίσκοπον. Είμαι εγώ, είναι και ο Θεοφιλέστατος Ωλένης. Δεν επαρκούν. Ωφέλιμο δεν είναι να έχουμε και ένα τρίτον Επίσκοπον στην Μητρόπολή μας;

3. Οι χριστιανοί μας θέλουν επίσης στα Μυστήρια των γάμων η των βαπτίσεων των παιδιών τους η σε άλλες Ακολουθίες Επίσκοπο. Ο Τιτουλάριος Επίσκοπος θα μας βοηθήσει και εις τούτο.

Να τονίσω και τούτο. Το θέμα των Τιτουλαρίων Επισκόπων δεν θέλει νομοθετική ρύθμιση. Ούτε καν κάποια Κυβερνητική απόφαση. Είναι καθαρά θέμα της Εκκλησίας της Ελλάδος.