Μηνύματα Σεραφείμ προς πολιτικούς

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 31/07/2015

 

Μεστό πολιτικών μηνυμάτων το μήνυμα του Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ ενόψει του Δεκαπενταύγουστου.

Ο Σεβασμιώτατος κάνει μια τρόπον τινά σύγκριση της ελπίδας που εκπορεύεται από την Θεοτόκο και της....ελπίδας που ο ΣΥΡΙΖΑ έταξε στον ελληνικό λαό. Και συγκεκριμένα αναφέρει: 

«Δέσποινα του κόσμου, ελπίς και προστασία των πιστών…»

Η λέξη ελπίδα, για τους πιστούς, δεν αποτελεί μία έννοια αόριστη και αφηρημένη· δεν νοείται ψυχολογικά ή συναισθηματικά· δεν πλάθει μυθεύματα, και δεν μοιράζει εύκολες υποσχέσεις.Η λέξη ελπίδα για τους πιστούς είναι ένα πρόσωπο, Πανάγιο και Παναμώμητο· είναι μία κόρη αγνή, μητέρα και παρθένος· είναι η κυρία Θεοτόκος, η Δέσποινα του κόσμου.Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που κάποιοι εξήγγειλαν στο τόπο μας, πως «η ελπίδα έρχεται». Μα τούτη η ελπίδα που ήρθε, δεν είχε τα χαρακτηριστικά της ελπίδας που οι Έλληνες γνώριζαν καλά. Ήταν μία άλλη ελπίδα που γεννιόταν σε ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό πλαίσιο, το οποίο ποτέ δεν θέλησε να κρύψει την μεταχριστιανική του ταυτότητα.Δώσανε μία μάχη, οι άνθρωποι που έφεραν την «ελπίδα». Υποστήριξαν ότι η μάχη αυτή ήταν για την αξιοπρέπεια και για το δίκαιο. Μα τούτος ο αγώνας δεν εμοίαζε με αυτούς που ξέραμε εδώ και χιλιάδες χρόνια σε τούτο τον τόπο". 

Και λίγο παρακαώ συμπληρώνει: "Η Εκκλησία δεν παρηγορεί τον άνθρωπο με μυθεύματα και ανεδαφικές υποσχέσεις. Υπάρχει στο λόγο Της ένας σαρκωμένος ρεαλισμός".

Κατόπιν επανέρχεται στο θέμα του συμφώνου συμβιώσεων ομοφύλων ζευγαριών και τονίζει: "Ποιά διαπραγμάτευση γίνεται και ποιός διάλογος είναι επιτρεπτός στον μετανεωτερικό δυτικό κόσμο, για ζητήματα που αφορούν τον σεβασμό της ανθρώπινης φύσεως και αξιοπρέπειας; Ποιός από τους σύγχρονους αγωνιστές για παράδειγμα ζήτησε να συζητηθεί με τους ευρωπαικούς θεσμούς η θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβιώσεως των ομοφυλοφίλων στη χώρα μας; Ας μη βιαστούν οι διάφοροι επικριτές μας. Δεν θέτουμε το θέμα ηθικολογικά, αλλά οντολογικά. Δεν έχουμε πρόθεση να προσβάλουμε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από τις αδυναμίες τους".

Και καταλήγει με μήνυμα προς τους πολιτικούς άρχοντες του τόπου: "δεν επιδιώκουμε ούτε να καταγγείλουμε, ούτε να καταδικάσουμε τους άρχοντές μας. Σας διαβεβαιώνουμε πως τους τιμούμε, τους αγαπούμε και πως προσευχόμαστε συνεχώς γι’ αυτούς, από όπου και αν προέρχονται, γιατί έτσι έχουμε παραλάβει από τους Αγίους Πατέρες. Παρακαλούμε και ευχόμαστε με όλη μας την ψυχή, τα πρόσωπα που μας κυβερνούν να γίνουν δεκτικοί του Θείου φωτισμού και της Θεομητορικής παρηγορίας, για να καταστούν άξιοι και ικανοί στην διακονία του λαού μας".