Η εορτή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Λαγκαδά

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 29/06/2015

 Ι.Μ.Λαγκαδά  Με λαμπρότητα τελέσθηκε το απόγευμα της Κυριακής 28 του μηνός Ιουνίου 2015, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη εορτή Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, εις το φερώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων, της ιστορικής περιοχής του Σοχού.

Προ της ενάρξεως του Αρχιερατικού Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε η κατ΄ έθος Ιερά Λιτάνευσις της Εικόνος των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ενώ ο Σεβασμιώτατος εκόμισε και τα Σεπτά Ιερά Λείψανα των Αγίων προς ευλογία και πνευματική ενίσχυση των πιστών που προσήλθαν αθρόα, για να λάβουν μέρος προσευχιτικός σε ένα από τα λαοφιλέστερα και ονομαστά πανηγύρια της Βορείου Ελλάδος.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και την προσφορά των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, τονίζοντας ότι η σημερινή εορτή είναι μία ευκαιρία να πλησιάσουμε τις δυο μεγάλες αυτές μορφές, να διδαχθούμε από το έργο τους και να εντρυφήσουμε στην σοφία των γραπτών κειμένων τα οποία μας άφησαν και τα οποία αποτελούν μια λαμπρά παρακαταθήκη.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος μιλώντας επικαίρος υπογράμμισε ότι το Ευαγγέλιο ορίζει, πως η αξία του ανθρώπου είναι υπερτέρα πάσης άλλης υλικής αξίας και επομένως αυτό πρέπει να διαφυλάξουμε και να σεβαστούμε, μην επιτρέποντας στον εαυτό μας να ταυτιστεί με τα σχήματα εκείνα που αφαιρούν από τον άνθρωπο την ιερότητα του προσώπου, ξεριζώνοντας το θέλημα του Θεού και δημιουργώντας προϋποθέσεις πνευματικής και κοινωνικής αλλοτριώσεως, παρά την θέληση κάποιων που ασχολούνται με την οικονομία που αγνοούν τον πόνο, την οδύνη και την δοκιμασία του λαού και τον ανθρώπων.

Οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος όταν ξεκίνησαν την θεοειδή τους πορεία, δεν είχαν ούτε προϋπολογισμούς, ούτε χρήματα, ούτε χορηγίες. Ξεκίνησαν με τα πόδια και υπήρξαν από παντού διερχόμενοι, φέροντες και μεταφέροντες το Φως και το Μήνυμα του Ευαγγελίου.

Μέσα από το παράδειγμα και με το μεγαλείο της ψυχής, της αγάπης και της πίστεως Αυτών, ας δεχθούμε στην ζωή μας την ευλογία τους, κάνοντας όλοι ένα βήμα ώστε να τους πλησιάσουμε και να γίνουμε και εμείς τουλάχιστον Άνθρωποι του Θεού αν δεν μπορούμε να γίνουμε Απόστολοι στην ζωή, προσευχόμενοι και αγιαζόμενοι κοντά στον Θεό, ζώντας τον Θεό και έχοντας την δύναμη της πίστεως, ως δύναμη από την οποία θα αντλούμε κουράγιο και την έμπνευση για να συνεχίσουμε την πορεία μας.

Καταλήγοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, παρότρυνε τους Πιστούς, να μη συσχηματίζονται, να μην φοβούνται και να μην υποχωρούνε, καθώς και να είναι βέβαιοι πως με την δύναμη της Πίστεως, όλα αυτά που θέλουν να εκμηδενίσουν την αξία του προσώπου και να μας οδηγήσουν σε μια πρακτική αθλιότητας, μπορούν να ανατραπούν.