Ξένο για την Εκκλησία το σύμφωνο συμβίωσης

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 12/06/2015

Πλήρη πρόσβαση σε όλα τα περιουσιακά και κληρονομικά δικαιώματα, αλλά αποκλεισμό από τον γάμο ή την κοινή υιοθεσία προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης και από ομόφυλα ζευγάρια.


Το νομοσχέδιο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα τροποποιεί τον ισχύοντα νόμο, επτά χρόνια μετά την ψήφισή του, για τα ετερόφυλα ζευγάρια, ενώ η κατάρτισή του κρίθηκε αναγκαία μετά την καταδίκη της Ελλάδας, προ ενάμισι έτους, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διότι δεν επέτρεπε τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Το νομοθέτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν προβλέπει τον γάμο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα εκκρεμεί στον Αρειο Πάγο ύστερα από προσφυγές, ωστόσο επί του παρόντος δύο αρεοπαγίτες έχουν εισηγηθεί αρνητικά.

Επίσης, δεν υπάρχει πρόβλεψη για κοινή υιοθεσία παιδιών, ωστόσο βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ούτως ή άλλως ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να προχωρήσει σε υιοθεσία.

 

 

Αντίδραση Αρχιεπισκόπου

 

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η ένωση δύο ανθρώπων, μέσω του γάμου, αποτελεί Μυστήριο μέγα για την Εκκλησία μας. Καθετί, έξω από το Μυστήριο αυτό, είναι ξένο προς την εκκλησιαστική ζωή".