Μονές αρνούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 26/04/2015

 

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν δύο Ιερές Μονές, που αρνούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά τους, στα οποία δεν τελούνται θρησκευτικές λατρευτικές τελετές.

 

Πρόκειται για την Ιερά Μονής της Αγίας Αναστασίας Φαρμοκολύτριας Χαλκιδικής και την Ι.Μ. του Προφήτου Ηλία της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας. Η μεν πρώτη Ιερά Μονή καλείται να πληρώσει κάτι λιγότερο από 260.000 ευρώ και η δεύτερη λίγο περισσότερο από 140.000 ευρώ.

Με την προσφυγή του στο ΣτΕ οι δύο Μονές ζητούν να μην καταβάλλουν ΕΝΦΙΑ, σε όποιο σημείο της Ελλάδος και εάν βρίσκονται, όλα τα μοναστηριακά ακίνητα (ακίνητα των Ιερών Μονών) είτε αυτά ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος είτε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούνται για λατρευτικούς ή για άλλους σκοπούς (μίσθωσης, κ.λπ.).

Οι δύο Ι.Μ. που προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη υποστηρίζουν ότι συντρέχει άνιση φορολογική μεταχείριση μεταξύ των Μονών, η οποία, εκτός από το Σύνταγμα, παραβιάζει και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο αυτής, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που προστατεύουν το δικαίωμα στη ιδιοκτησία και τους πολίτες από την οικονομική βία.

Υπογραμμίζουν, δε, ότι η «οριζόντια» επιβολή του ΕΝΦΙΑ παραβιάζει τις συνταγματικές επιταγές ως προς το σκέλος εκείνο που προβλέπει ότι οι φόροι πρέπει να επιβάλλονται σύμφωνα με την φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων.

Οι δύο υποθέσεις αναμένεται να εκδικαστούν στην Ολομέλεια του ΣτΕ το πρώτο 10ημερο του ερχόμενου Νοεμβρίου, με τη διαδικασία του επείγοντος, ως πιλοτικές δίκες. Δηλαδή οι όποιες αποφάσεις εκδοθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας για το επίμαχο θέμα θα αποτελέσουν πιλότο για τις εκκρεμείς ανάλογες υποθέσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας.

Πηγή: imerisia.gr-φωτο Eurokinissi