Η Ελλάδα καταδικάζει την απαράδεκτη παρέμβαση της Ρωσίας

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 28/12/2011

Αυστηρή απάντηση έδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών  στις αιτιάσεις που διατύπωσε η Μόσχα περί μη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περίπτωση της προφυλάκισης Εφραίμ, ο οποίος κρατείται μόνος σε κελί της πτέρυγας «6» των φυλακών Κορυδαλλού. Τα τελευταία 24ωρα η Ελλάδα έχει γίνει στόχος της Ρωσικής διπλωματίας η οποία επιχειρεί να δώσει μαθήματα δημοκρατίας στη χώρα μας ενώ παρεμβαίνει στη λειτουργία της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

«Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις σε θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Γρηγόρης Δελαβέκουρας, η πλήρης δήλωση του οποίου έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα και η Ρωσία συνδέονται με βαθιά σχέση φιλίας και συνεννόησης η οποία εδράζεται στις κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αξίες των δύο χωρών. Οι δύο λαοί, μετέχοντας στην κοινή παράδοση της Ορθοδοξίας, που μεταλαμπαδεύθηκε από το Βυζάντιο στη Ρωσία, έχουν αναπτύξει ισχυρούς μεταξύ τους δεσμούς, που μεταφράσθηκαν στο πέρασμα των αιώνων σε άρρηκτη σχέση εμπιστοσύνης και αδελφοσύνης. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου με μακρά δημοκρατική παράδοση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και σαφής διάκριση των εξουσιών. Για τα ανωτέρω θέματα η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διαρκή ενίσχυση και εμβάθυνση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων».