Σεμνά και ταπεινά εορτάζει τα ονομαστήριά του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 16/02/2011

Τα φετινά του ονομαστήρια ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος  Β’ θα τα περάσει περισσότερο σεμνά από κάθε άλλη φορά. Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο και την ευρύτερη περιοχή τον προβληματίζουν, όπως προβληματίζουν άλλωστε και τους χιλιάδες Χριστιανούς της Αφρικής.

Σε επικοινωνία που είχε το «ierovima» με τον θεοφιλέστατο επίσκοπο Μαρεώτιδος κ. Γαβριήλ πληροφορηθήκαμε ότι ο Πατριάρχης θα προεξάρχει σήμερα Πέμπτη (17/02)της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Οσίου Σάββα Αλεξανδρείας και στη συνέχεια στο Αρχονταρίκι θα παραθέσει μικρή δεξίωση όπου και θα δεχθεί τις ευχές των πιστών.

 «Το κλίμα εδώ είναι ήρεμο…Όπως μετά τα πυροτεχνήματα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, ακολουθεί η γαλήνη της Αναστάσεως», είπε χαρακτηριστικά ο επίσκοπος κ. Γαβριήλ.

Να τονίσουμε ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας συνηθίζει να εορτάζει τα σεπτά του ονομαστήριά του με τα παιδιά των φτωχών ορθόδοξων αφρικανικών οικογενειών.

Στη Μαδαγασκάρη το 2008, στο Καμερούν το 2009, στην Αιθιοπία το 2010. Φέτος ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος  λόγω των γεγονότων παρέμεινε στην Αλεξάνδρεια.

Για την ιστορία, η Μονή εκτός από Πατριαρχική Καθέδρα διετέλεσε και κοιμητήριο πατριαρχών, κληρικών, μοναχών, ορθοδόξων και αλλοδαπών χριστιανών, πτωχοκομείο, νοσοκομείο, υγειονομείο, σχολείο, λοιμοκαθαρτήριο, ξενώνας και άσυλο.
Σήμερα, στην Ιερά Πατριαρχική Μονή, ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄, συνεχίζοντας την παράδοση του προκατόχου του Μελετίου Πήγα (1590-1601), του ιδρυτή του πρώτου, μετά την αραβική κατάκτηση, χριστιανικού εκπαιδευτηρίου της Αλεξανδρείας στους χώρους του μοναστηριού, επανίδρυσε και λειτουργεί την Πατριαρχική Σχολή Αλεξανδρείας “Αθανάσιος ο Μέγας”, που αποτελεί εκπαιδευτικό ίδρυμα τριετούς φοίτησης, γεωπονικής, νοσηλευτικής και θεολογικής κατευθύνσεως, αναγνωρισμένο από το αιγυπτιακό και το ελληνικό κράτος, στο οποίο φοιτούν αφρικανοί νέοι, προκειμένου να στελεχώσουν το Παλαίφατο Πατριαρχείο στις χώρες καταγωγής τους.