Ο Ιερώνυμος, εκτός Αθηνών, γίνεται... άλλος Αρχιεπίσκοπος

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 15/02/2011

Όταν ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος βρίσκεται εκτός Αθηνών, οι συντάκτες του εκκλησιαστικού ρεπορτάζ έχουν δουλειά. Ο κ. Ιερώνυμος  προβαίνει σε δηλώσεις, πραγματοποιεί αιχμηρές ομιλίες,  κάνει παραινέσεις και δίνει συμβουλές, οι οποίες  τροφοδοτούν τις έντυπες και ηλεκτρονικές εκκλησιαστικές σελίδες.

Από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και σήμερα ο κ. Ιερώνυμος με τη δύναμη του λόγου του, εντυπωσιάζει ευχάριστα. «Ο μακαριώτατος όταν φεύγει από την Αρχιεπισκοπή, γίνεται άλλος άνθρωπος», ήταν, σε ανύποπτο χρόνο, το σχόλιο ανθρώπου που συνομιλεί τακτικά με τον κ.Ιερώνυμο. 

Ο αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε την Θεσσαλονίκη όπου θεμελίωσε τον ξενώνα φιλοξενίας συνοδών καρκινοπαθών, την Μητρόπολη Λαγκαδά  όπου μεταξύ άλλων εγκαινίασε το Πνευματικό Κέντρο, τη Μητρόπολη Νεαπόλεως  όπου με εισήγησή του κήρυξε την επίσημη έναρξη των εργασιών της 7ηςΕπιστημονικής Ημερίδας «Θεολογία και Τέχνη» ενώ την Τετάρτη επισκέπτεται την Μητρόπολη Σερρών και την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου και στη συνέχεια επιστρέφει στην Αθήνα. 

«Δεν μου λείπει το θάρρος»

«Μιλάω αλλά εκεί που πρέπει και όταν πρέπει», απάντησε ο μακαριώτατος στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη, όταν ο τελευταίος κατά την τελετή θεμελίωσης του «Θεοξενία», του είπε ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να μένει βουβή. Ο κ.Ιερώνυμος συνέχισε: «Έχω ένα προορισμό να κρατήσω μια Ιεραρχία ενωμένη, να κρατήσω μια Ιεραρχία που να είναι οικογένεια, που να σέβεται ο ένας τον άλλον. Και να κάνουμε όχι εκείνο που θα αναδείξει εμένα αλλά αυτό που θα συγκρατήσει όλους μας. Πάνω απ' όλα αγωνίζομαι για το πως θα βοηθήσουμε να κρατήσουμε τον ιστό αυτής της κοινωνίας που τρίζει".

"Οι δυσκολίες είναι πολλές και μία λανθασμένη κίνηση οποιουδήποτε αρκεί για να ανάψει, να γίνει φλόγα. Δε μου λείπει το θάρρος κ. Ψωμιάδη, δεν μπορώ να πω πάρα πολλά σαν και εσάς. Όμως αν η πατρίδα μου μού ζητήσει να δώσω τη ζωή μου θα τη δώσω. Όμως άκριτα, χωρίς αιδώ δεν θα το κάνω..", είπε κλείνοντας ο Μακαριώτατος. 

«Οι κρίσεις αντιμετωπίζονται με αξίες»

Στη Μητρόπολη Λαγκαδά εγκαινιάζοντας το νέο Πνευματικό Κέντρο είπε μεταξύ άλλων:«Η κρίση, την οποία διέρχεται η χώρα μας καθώς και οι κάθε μορφής κρίσεις αντιμετωπίζονται με αρχές και αξίες οι οποίες στεριώνουν μόνο όταν υπάρχει πνευματικό υπόβαθρο».


«Έχουμε χάσει πολλές ευκαιρίες»

Την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ Εκκλησίας, Αυτοδιοίκησης και Πολιτείας, αλλά και όλων των πολιτών, για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία και ο σύγχρονος άνθρωπος επεσήμανε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, κατά την επίσκεψή του στο κτίριο της περιφερειακής ενότητας Νεάπολης του δήμου Νεάπολης - Συκεών.
«Η λογική μας, για τον τόπο μας, εκείνο που απαιτεί είναι η συνεργασία, είναι η συναίνεση. Είναι αυτό που λέει ο ευαγγελικός λόγος όχι ο καθένας το δικό του αλλά όλοι μαζί το δικό μας. Δεν έχουμε πολλά περιθώρια νομίζω κάτω από τις παρούσες συνθήκες, είναι ανάγκη να σπεύσουμε» τόνισε ο αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε: «Έχουμε χάσει πολλές ευκαιρίες και πρέπει να τρέξουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν. Ιδιαίτερα, η εποχή μας σήμερα απαιτεί συνεργασία».

Αναφερόμενος, σε δηλώσεις του, στην εκκλησιαστική περιουσία ο αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «από το 100% της εκκλησιαστικής περιουσίας έχει φύγει το 96%» και από το υπόλοιπο 4% «το 3% είναι δεσμευμένο».

«Μιλάμε για το 1%» πρόσθεσε ο αρχιεπίσκοπος και συνέχισε: «Μπροστά στην αναζήτηση της ανάπτυξης, μπροστά στην ανάγκη των ανθρώπων για βοήθεια, η Εκκλησία θέλει να αναπτύξει αυτή τη λίγη περιουσία που έχει, με ένα σκοπό: να ξεκουράσει τον άνθρωπο». 


«Η Εκκλησία είναι μεγάλη δύναμη»


Συνεχίζοντας, ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στις δράσεις της Εκκλησίας και στα έργα που σχεδιάζει και στο νομό Θεσσαλονίκης (ξενώνα Θεαγενείου, φοιτητική εστία), ζητώντας και τη βοήθεια του κράτους, ιδιαίτερα στον τομέα της γραφειοκρατίας.

«Η Εκκλησία είναι μια μεγάλη δύναμη. Όταν θελήσει αυτή τη δύναμη της να τη στρέψει προς μια κατεύθυνση μπορεί να κάνει θαύματα. Κι όταν η πολιτεία μας δίνει δύο σταγόνες νερό -γιατί συνήθως σταγόνες μας δίνουν- εμείς μπορούμε να το κάνουμε ποτάμι».