Απολογία 35 ωρών για τον μοναχό Αρσένιο-Έρχεται η σειρά του μοναχού Εφραίμ

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 24/11/2011

Μετά από μαραθώνια απολογία που διήρκησε 35 ώρες ο μοναχός Αρσένιος  που αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων. Ο μοναχός πρέπει να εμφανίζεται κάθε 15 μέρες σε Αστυνομικό τμήμα, ενώ κατέθεσε εγγύηση 200.000 ευρώ. Στις 29 Νοεμβρίου θα κληθεί να απολογηθεί ο μοναχός Εφραίμ που βρίσκεται στη Μόσχα για την Αγία Ζώνη.

Στους δύο αγιορείτες αποδίδονται σειρά πράξεων κακουργηματικού βαθμού, όπως ηθική αυτουργία σε ψευδείς βεβαιώσεις, σε απάτη και νομιμοποίηση εξόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η όλη υπόθεση έχει αφετηρία τη λίμνη Βιστωνίδα και τον ισχυρισμό της Μονής Βατοπεδίου, που επικαλείται τίτλους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ότι είναι στην ιδιοκτησία της. Η υπαγωγή της λίμνης και των παραλιμνίων εκτάσεων στην κυριότητα του Δημοσίου είχε ως αποτέλεσμα την παροχή, ως αντάλλαγμα, στη Μονή, άλλων εκτάσεων του Δημοσίου.

Οι δύο αγιορείτες ισχυρίζονται πως οι ενέργειες τους δεν ήταν ιδιοτελείς και πως είχαν στόχο την ενίσχυση των οικονομικών της Μονής, ώστε να μπορεί να εξασφαλίζει τη διαβίωση των μοναχών, τη συντήρησή της αλλά και τη δυνατότητα φιλοξενίας και παραμονής των περίπου 25 χιλιάδων πιστών που την επισκέπτονται ετησίως.