«Πονοκέφαλος» για τους Μητροπολίτες η γραφειοκρατία για τους διορισμούς εφημερίων και οι αποσπασμένοι

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 17/11/2011

Του Κώστα Ζαφειρίου

 

Οι μητροπολίτες αυτό το διάστημα έρχονται αντιμέτωποι με το τέρας της γραφειοκρατίας, στην προσπάθειά τους να διορίσουν –με καθυστέρηση έτους-εφημέριο  στη μητρόπολή τους.  Πολλοί  μητροπολίτες μετά τη χειροτονία, ακολούθησαν την πεπατημένο οδό, δηλαδή ότι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια: έστελναν μετά τη χειροτονία στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση στο ΦΕΚ, το σχετικό έγγραφο.  Όμως τα χαρτιά δεν γινόντουσαν δεκτά!

Και αυτό συνέβη γιατί  τα πράγματα άλλαξαν, χωρίς το Υπουργείο Παιδείας ή Διοικητικής Μεταρρύθμισης να μπει στον κόπο να τους ενημερώσει. Άλλωστε και οι πολιτικές εξελίξεις ήταν απαγορευτικές για κάτι τέτοιο.

Ευτυχώς υπήρξε επικοινωνία του Συνοδικού Μεγάρου με τα αρμόδια Υπουργεία για να γίνουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.  Με λίγα λόγια, η χαρτούρα πάει σύννεφο, από Μητρόπολη σε Υπουργείο και από Υπουργείο σε υπηρεσία, για να καταλήξει και πάλι στη Μητρόπολη η οποία τελικά θα στείλει το διορισμό για δημοσίευση στο ΦΕΚ. Άλαλα τα χείλη των ασεβών!

Και μετά από αυτό ήρθε και το νέο που αφορά στους αποσπασμένους λαϊκούς και κληρικούς σε Μητροπόλεις. Από τον Ιανουάριο του 2012 οι  αποσπασμένοι θα πληρώνονται από τον φορέα που υπηρετούν. Δηλαδή από τις μητροπόλεις. Από  την ημέρα που έγινε γνωστή η απόφαση-που κάποιοι λένε πως θα ανακληθεί- έχει δημιουργηθεί πανικός γιατί ουδείς αποσπασμένος , μέρες που έρχονται , είναι σίγουρος ότι θα ξαναβρεί τον κωδικό με τον οποίο πληρώνεται από το δημόσιο, όταν θα επιστρέψει στην έδρα του. Από την άλλη και οι μητροπολίτες είναι ανήσυχοι αφού πρέπει να πληρώνουν αποσπασμένους  που υπηρετούν πολλά χρόνια στο δημόσιο και κατά συνέπεια είναι υψηλές οι αποδοχές τους.