Ο καλογερικός σκούφος του Αγίου Νεκταρίου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 27/11/2014

freemonks Ένα μεγάλο πλήθος πιστών κατέφθασε και χθες στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πεύκης για να προσκυνήσει το α) Τίμιο Ξύλο, τα Ιερά Λείψανα των Αγίων β) Ιωάννου του Χρυσοστόμου, γ) του Σεραφείμ του Σάρωφ του ιαματικού, δ) αλλά και για να φορέσει για ευλογία τον καλογερικό σκούφο που φορούσε ο Άγιος Νεκτάριος όταν ζούσε. Επίσης για να σταυρωθεί και να ασπαστεί το πετραχήλι του Αγίου Φιλουμένου του ιερομάρτυρος εξ Ιεροσολύμων.


Γνωστοί δικαστικοί και καλλιτέχνες κατέφθασαν στον Ναό για να προσκυνήσουν τα Ιερά Σεβάσματα που ο Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης με την συνοδεία του έφερε στην Μητρόπολη Κηφισίας, κατόπιν ευλογίας του Αγίου Φωκίδος από την Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ Σάρωφ Τρικόρφου Φωκίδος.

Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση γνωστού Αρεοπαγίτη, ο οποίος ενώπιον του Γέροντος Νεκταρίου με ταπείνωση ανέφερε ότι: «Και στον Άρειο Πάγο όταν δικάζουμε φορούμε τα σκουφάκια μας, αλλά σήμερα αυτό το σκουφάκι που μας φοράτε έχει μια ιδιαίτερη χάρη και ευλογία, διότι είναι του Αγίου Νεκταρίου».

Στον κατάμεστο από πλήθος Ιερό Ναό σήμερα ο Γέροντας Νεκτάριος ομίλησε για την ζωή του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, μίλησε για την ταπείνωση του Αγίου, για τη δόξα του Αγίου ως Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, για τους διωγμούς του και το μαρτυρικό του τέλος. Ο Άγιος αγόγγυστα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ακολούθησε πιστά το θέλημα του Θεού παραγκωνίζοντας το δικό του θέλημα, δι’ αυτό και η Εκκλησία μας σήμερα τον τιμά ως τον μεγαλύτερο Πατέρα και Διδάσκαλό της.

Μετά την ομιλία ασπάσθηκαν και σταυρώθηκαν όλοι με το άγιο πετραχήλι του Αγίου Φιλουμένου και φόρεσαν ως ευλογία τον γεμάτο από θεία χάρη καλογερικό σκούφο του Αγίου Νεκταρίου.

Σήμερα το απόγευμα στις 6.00 μ.μ. με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κηφισίας κ. Κυρίλλου θα τελεστεί ο Αγιασμός με το Τίμιο Ξύλο. Οι πιστοί θα έχουν την ευκαιρία να ασπαστούν για τελευταία φορά τα άγια Λείψανα, το πετραχήλι του Αγίου Φιλουμένου και να φορέσουν τον αγιασμένο σκούφο του Αγίου Νεκταρίου. Αμέσως μετά τον Αγιασμό, τον ασπασμό των Λειψάνων και την ομιλία του Γέροντος Νεκταρίου θα γίνει πανυγηρική επίσημη αναχώρηση εν μέσω αναστάσιμων κωδωνοκρουσιών των Ιερών Λειψάνων.