Αρχαιοπρεπής Λειτουργία – Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Ιακώβου στον Ι.Ν. Αγ. Μαρίνης Ηλιουπόλεως

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/10/2011

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου θα τελεσθεί στο Ναό της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, η Θεία Λειτουργία κατά την παράδοση του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.

Η Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί και στους δύο Ναούς, 6:30- 9:30 με Όρθρο στην Αγία Μαρίνα και 9:00 – 11:00 στον Άγιο Νεκτάριο.

Μετά την Θεία Λειτουργία και στα πλαίσια των εορτασμών των 15 χρόνων από τα εγκαίνια του Ναού μας, θα ψάλλει Μνημόσυνο υπέρ Αναπαύσεως του μακαριστού Αρχιεπισκόπου πρώην Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Ιακώβου του Βαβανάτσου, διατελέσαντος ποιμενάρχου της Ενορίας.

Ο μακαριστός γεννήθηκε στο Γαλαξίδι, 22 Ιουνίου 1895 και υπήρξε ένας από τους πλέον σημαίνοντες Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος μέσα στον 20ο αιώνα. Διετέλεσεν αρχιδιάκονος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου, Πρωτοσύγγελλος της Αρχιεπισκοπής και τιτουλάριος Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως. Το 1936 εξελέγη Μητροπολίτης της νεοσυσταθείσης Μητροπόλεως Αττικής και Μεγαρίδος και την 13ην Ιανουαρίου 1962 Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αλλά ανακγάσθηκε να παραιτηθεί του θρόνου την 25ην Ιανουαρίου 1962, «ουχί οικεία βουλή, αλλά πολλή και καταθλιπτική τη Κυβερνητικη πιέσει και προς αποτροπην αναμίξεως της Πολιτείας εις την εσωτερικὴν σύστασιν και διοίκησιν της Εκκλησίας. Μετά την παραίτηση του, διετέλεσε Πρόεδρος της Μητροπόλεως Αττικής εως της απομακρύνσεως του το 1967.

Η προσωπική του πορεία υπήρξε παράλληλη της ιστορίας της ελλαδικής Εκκλησίας από τη δεκαετία του 1930 έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Την περίοδο της Κατοχής ανέπτυξε πολυποίκιλη δράση εθνική και ανθρωπιστική ενώ και κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο κατάφερε να άρει την ποιμαντική του προσπάθεια πάνω από τις διαχωριστικές πολιτικές γραμμές.

Εκοιμήθει στη Σαλαμίνα στις 25 Οκτωβρίου 1984. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κυρός Δημήτριος έγραψε για τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο μετά την εκδημία του. "ὁ μακαριστὸς ἀδελφὸς καὶ συλλειτουργὸς ἡμῶν Πρωθιεράρχης ὑπῆρξε διακεκριμένη ἡγετικὴ φυσιογνωμία, διακριθεῖσα διὰ τὴν εὐρύτητα τῶν ἀντιλήψεων αὐτῆς, διὰ τὸν ὑπὲρ τῆς Ἐκκλησίας ζῆλον, διὰ τὸ ἐκκλησιαστικὸν φρόνημα, διὰ τὴν λιπαρὰν πεῖραν."

 

Εκ του τμήματος Δημοσιών Σχέσεων και Επικοινωνίας,
του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου
Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως