Τα "ευλογημένα" ακίνητα της Θεσσαλονίκης και το έργο του 1.800.000 ευρώ

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 09/02/2011

Η κεντρική διοίκηση της Εκκλησίας διαθέτει στη Θεσσαλονίκη δέκα πολυώροφα κτίρια και πέντε οικόπεδα σε πολύ καλές περιοχές της συμπρωτεύουσας και σύμφωνα με εκτιμήσεις από την εκμετάλλευση αυτών των  ακινήτων η Εκκλησία εισπράττει ετησίως περίπου 3,5 εκ. ευρώ.

Σε ένα από αυτά τα ιδιόκτητα οικόπεδα η Εκκλησία ανακοίνωσε την ανέγερση κτιρίου όπου θα μπορούν να διαμένουν οι συνοδοί των καρκινοπαθών καθώς και οι ασθενείς βραχείας νοσηλείας που προσέρχονται στο ίδρυμα από διάφορες πόλεις της Βορείου Ελλάδος. 

Η τελετή θεμελίωσης αυτού του  έργου προϋπολογισμού  1.800.000 ευρώ που θα διαθέσει αποκλειστικά από το ταμείο της η Εκκλησία, γίνεται αιτία να βρεθούν στις 14 Φεβρουαρίου, δίπλα-δίπλα δύο αρχιερείς που πολλές φορές το τελευταίο διάστημα έχουν διασταυρώσει τις …ποιμαντορικές τους ράβδους. Ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.

Την Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου, στη νύμφη του Θερμαϊκού, ο αρχιεπίσκοπος θα προεξάρχει της τελετής θεμελίωσης πολυόροφης οικοδομής, η οποία θα λειτουργήσει ως «ΞΕΝΩΝΑΣ ΣΥΝΟΔΩΝ» καρκινοπαθών με την ονομασία «ΘΕΟΞΕΝΙΑ», παρουσία του επιχώριου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου.

 

 Τα "ευλογημένα" ακίνητα της Θεσσαλονίκης 

1.ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙΟΥ 4 ΚΑΙ ΓΩΝΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ:οκταώροφο κτίριο με το σήμα της Βεργίνας και το σύνθημα «Η Μακεδονία είναι Ελλάδα».

2. ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ:οκταώροφο κτίριο (3.500 τ.μ. με δύο καταστήματα). Εκεί η νομαρχία Θεσσαλονίκης μισθώνει χώρο για τη διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών-διεύθυνση Πολεοδομίας, ενώ ακριβώς απέναντι νοικιάζει και ένα λυόμενο κτίριο, για να στεγάσει το 1ο εσπερινό γυμνάσιο. 

3. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ: στο ύψος της οδού Εθνικής Αμύνης οκταώροφο είναι και το κτίριο όπου στεγάζεται η ΔΕΗ. 

4. ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ: το κτίριο του ξενοδοχείου «Εγνατία», 1.500 τ.μ. 

5. ΒΑΛΑΩΡΙΤΟΥ 10: οκτώ όροφοι και 3.500 τ.μ., που ενοικιάζονται κυρίως σε βιοτέχνες. 

6. ΣΤΗΝ ΟΔΟ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΧΑΤΖΗ : πολυκατοικία οκτώ ορόφων. 

7. ΟΔΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΣΟΦΟΥΛΗ 54-56: Στο πενταώροφο κτίριο στεγάζονται 20 διαμερίσματα και ένα κατάστημα. 

8. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 83 :οκτώ διαμερίσματα και δύο καταστήματα.  

9. ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ Β. ΟΛΓΑΣ ΚΑΙ Π. ΣΥΝΔΙΚΑ:Το τριώροφο διατηρητέο όπου στεγάζεται η τροχαία. 

10. ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 10.

 

ΟΙΚΟΠΕΔΑ

11. ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ:το οικόπεδο όπου υπάρχει το υπαίθριο πάρκιγκ στη ανήκει στην εκκλησία.

 

12. ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΑΣ»,επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, υπάρχει το οικόπεδο όπου στεγάζονταν τα πρώην Μάρμαρα Μόσχου και ήταν χαρακτηρισμένο για σχολική στέγη. Μόνο στο δήμο Θεσσαλονίκης έχουν αποχαρακτηριστεί τουλάχιστον τέσσερα οικόπεδα, τα οποία προορίζονταν για σχολεία και ανήκουν στην εκκλησία (Αλεξανδρείας-25ης Μαρτίου-Β. Όλγας-Φιλελλήνων, Βασ. Σοφίας-Τσιμισκή-Δαγκλή-Τσόπελα, Πραξαγόρα-Εφέσου-Επιγόνου-Ερέτριας, Χατζή-Μ. Αλεξάνδρου-Φιλοποίμενος-Χάλκης). Δεσμευμένα για σχολική χρήση είναι άλλα τέσσερα οικόπεδα της εκκλησίας (Φ. Εταιρείας-Μαργαρίτη-Εθνικής Αμύνης-Μανουσογιαννάκη, Ολύμπου-Αγ. Σοφίας-Συντ. Αβδελά-Ιασωνίδου, Ανδ. Γεωργίου-Κεφαλληνίας-Βερμίου-Εμπ. Σιδηρ. Σταθμού, Σαρανταπόρου-Β. Γεωργίου-Μπιζανίου-Σπάρτης). 

13. ΒΑΣ. ΟΛΓΑΣ 179 :οικόπεδο, 1.000 τ.μ. στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το υπαίθριο βενζινάδικο. 

14. ΟΛΥΜΠΟΥ 106: κτίριο που στέγαζε τον πρώην κινηματογράφο «ALEX», 500 τ.μ. 

15. ΗΠΕΙΡΟΥ 25:πίσω από το «Θεαγένειο», η Εκκλησία ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει ξενώνα για τους συγγενείς των καρκινοπαθών του νοσοκομείου. Ήδη έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την ανέγερση επταώροφου κτιρίου κατοικιών με υπόγειο χώρο στάθμευσης, προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ